Αρχική Καταστροφές Εργοστάσιο Σωληνουργίας Χίτζου: Το χρονικό μιας περιβαλλοντικής βόμβας στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης

Εργοστάσιο Σωληνουργίας Χίτζου: Το χρονικό μιας περιβαλλοντικής βόμβας στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης

0
Διαφήμιση

Όταν το 2008 τα σίδερα από την στέγη του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου Χίτζου στην περιοχή της Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης υποχώρησαν και ο αμίαντος διασκορπίστηκε στο έδαφος, κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μια «βόμβα» στη δημόσια υγεία της περιοχής θα παραμείνει ενεργή για τουλάχιστον εννέα χρόνια τώρα.

Της Μαριάννας Μάργαρη

Η δικάσιμος για την απόδοση ευθυνών ορίστηκε τελικά   στις 17 Μαΐου 2017 και το έργο αποκατάστασης εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πράσινο ταμείο. Ωστόσο το πρόβλημα για αρκετά χρόνια παρέμενε άλυτο.

Σπαράγματα από τις πλάκες αμιάντου βρίσκονται ακόμη μέσα στο πρώην εργοστάσιο σωληνουργίας , παρά τις προσπάθειες, της πρώην και νυν δημοτικής αρχής, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής. Το αποτέλεσμα; Να εκφράζονται εύλογα έντονοι φόβοι για την δημόσια υγεία, καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχουν πέντε σχολεία( σχολικό συγκρότημα Καρατάσου) και κατοικημένες γειτονιές.

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παύλου Μελά, φαίνεται να ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν. Ύστερα από πολυάριθμες καταγγελίες συλλόγων και πολιτών, σήμερα ο τρόπος εξυγίανσης του εργοστασίου είναι πλέον ξεκάθαρος, αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες:

  • Το 2008 όταν τα σίδερα από την στέγη υποχώρησαν και ο αμίαντος διασκορπίστηκε στο έδαφος.
  • Το 2014, ύστερα από αρκετές καταγγελίες πολιτών, σχολείων και συλλόγων και τις ενέργειες που κινήθηκαν από τους αρμόδιους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου έχει πλέον οριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί το ζήτημα και θα αποκατασταθεί ο χώρος.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου Μελά έκαναν στο μεταξύ όλες τις απαραίτητες κινήσεις, καθώς συγκέντρωσαν τα στοιχεία των ιδιοκτητών στα πλαίσια νόμιμων διαδικασιών.
  • Στις 14-10-2014, απευθύνθηκαν και στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας όσον αφορά την νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου. Συγκεντρώθηκαν τόσο από τον Δήμο όσο και από την περιφέρεια όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την κατάσχεση του ακινήτου υπέρ της ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε. και για τις εργασίες της ολοκληρωτικής αφαίρεσης και της νόμιμης διάθεσης του υλικού.
  • Στις 03-02-2015 ο Δήμος αιτήθηκε εγγράφως την άμεση επέμβαση της Τράπεζας, η οποία ενημέρωσε ότι δεν έχει αποκτήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου.

hitzou 1

  • Στη συνέχεια ο Δήμος προχώρησε σε απαντήσεις τριών κοινοβουλευτικών ερωτημάτων σχετικά με τη επίλυση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
  • Στις 14-10-2015 -μόλις το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Δόμησης Ενέργειας διερεύνησε το χώρο- ο Δήμος έλαβε μέτρα ασφαλείας, ενώ έγιναν όλες οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της Οικείας Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε εντολή σε δικηγόρο ώστε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση και να πραγματοποιηθούν έρευνες για το νόμιμο καταλογισμό ευθυνών.
  • Στις 11-12-2015,ο Δήμος Παύλου Μελά πρότεινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συνέργεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησηςέτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί έργο αποκατάστασης του χώρου στο πρότυπο του ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ του πρώην εργοστασίου ΔΙΑΝΑ.
  • Στις 23-03-2016, επιτελέστηκε σχετική αυτοψία – έκθεση επικινδύνου από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Κορδελιού – Εύοσμου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά.Η έκθεση επικινδύνου παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
  • Στις 13-07-2016οι υπηρεσίες του Δήμου συνέταξαν προμελέτη για την απομάκρυνση και διαχείριση Αμιαντούχων υλικών από το πρώην σωληνουργείο Χίτζου ώστε να χρησιμοποιηθεί για την ένταξη του έργου στο Πράσινο Ταμείο. Η γνωμοδότηση του δικηγόρου και η προμελέτη στάλθηκαν στη ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα πλαίσια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Δήμου με στόχο την ένταξη της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.

hitzou 2

  • Στις  28-07-2016 υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο ΣΥΓΑΠΕΖ καικαταχωρήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείο προκειμένου να εγκριθεί. Το έργο εντάχθηκε στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με ποσό 73.000,00€ και δεν προχώρησε μέχρι σήμερα καθώς προέκυψε ο Ανασχηματισμός της Κυβέρνησης και η σχετική απόφαση δεν πρόλαβε να υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη.
  • Στις 09-12-2016 υπογράφτηκε η απόφαση από τον νυν υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. ΓιώργουΣταθάκη. Αμέσως μετά η απόφαση στάλθηκε στο Πράσινο Ταμείο και αναμένεται να περάσει Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να σταλεί και πάλι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να υπογραφεί ως συνεχιζόμενο έργο για το έτος 2017.
  • .Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την υλοποίηση των διαδικασιών διεκπεραίωσης του έργου (μελέτη, διαγωνισμός, εκτέλεση κλπ).

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες τόσο του Δήμου όσο και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, χρειάστηκε εννέα χρόνια για να δοθεί τελικά οριστική λύση στο ζήτημα που έθετε σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο πολιτών αλλά και ανήλικων παιδιών

Το πρώην εργοστάσιο Χίτζου αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων που παρά τις όποιες κινήσεις των Δήμων και της Περιφέρειας χρειάστηκαν χρόνια προσπάθειας ώστε να βρεθεί σήμερα η οριστική λύση στην αποκατάσταση των χώρων.

hitzou 3

Εν προκειμένω το εργοστάσιο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την γύρω περιοχή λόγω του καρκινογόνου υλικού που υπάρχει στο εσωτερικό του. Το χρονικό του εργοστασίου Χίτζου δείχνει αυτή τη φορά –εκτός απροόπτου- να φτάνει στο τέλος του με την ευχή των πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά να μην υπάρξουν άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια προς την οριστική αποκατάσταση του χώρου και την ελπίδα πως το συγκεκριμένο γεγονός ίσως κινητοποιήσει τους κρατικούς φορείς και τους πολίτες να επιδιώξουν την αποκατάσταση και άλλων αντίστοιχων χώρων.

Και είναι αρκετές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις χώρων που παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για τοξικομανείς και αστέγους αλλά και ως χωματερές σκουπιδιών που ενδεχομένως να είναι επίσης αν όχι εξίσου επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Πολλά από αυτά δε είναι αποτελούν αρχιτεκτονική κληρονομιά των πόλεων, που χάνεται σταδιακά , καθώς οι εκάστοτε ιδιοκτήτες αρνούνται να τα εκμεταλλευτούν αλλά και να τα διαθέσουν προς εκμετάλλευση.

https://www.youtube.com/watch?v=sV81GGubcv0

 

 

Πηγές: http://ecology-salonika.org/2010/03/31/chitzou-ex-factory/ http://www.avatonpress.gr/2015/12/blog-post_766.html

 

 

 

Διαφήμιση