Αρχική Καινοτομία Επίτευγμα: Κάμερα φωτογραφίζει με 5 τρισ καρέ ανά δευτερόλεπτο! Δείτε το βίντεο

Επίτευγμα: Κάμερα φωτογραφίζει με 5 τρισ καρέ ανά δευτερόλεπτο! Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Ποιος δεν αγαπά την αργή κίνηση; Υπάρχει κάτι πολύ εντυπωσιακό στις κάμερες αργής κίνησης υψηλής τεχνολογίας. Η τελευταία εξέλιξη όμως είναι και η πιο εντυπωσιακή, καθώς από ομάδα του Πανεπιστήμιου Lund της Σουηδίας κατασκευάστηκε μια νέα κάμερα που μπορεί να καταγράψει πέντε τρισεκατομμύρια – ναι, αυτό είναι 5.000.000.000.000 – καρέ ανά δευτερόλεπτο!

Οι ταχύτερες κάμερες σήμερα τραβάνε έως 100.000 εικόνες το δευτερόλεπτο, τη μία μετά την άλλη. Αντί για μία εικόνα τη φορά, η νέα κάμερα τραβά πολλαπλές εικόνες ταυτόχρονα και χρησιμοποιεί έναν ειδικό αλγόριθμο για να τις βάλει στη σειρά σε μορφή βίντεο.

Η νέα κάμερα προορίζεται για επιστημονικούς κυρίως σκοπούς, με στόχο να παρατηρήσει τρομερά γρήγορες φυσικές, χημικές, βιολογικές κ.ά. διαδικασίες. Στο μέλλον θα μπορούσε να έχει επίσης βιομηχανικές και άλλες εφαρμογές.

Ήδη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κάμερα για να παρακολουθήσουν φωτόνια που ταξιδεύουν μια απόσταση όσο το πλάτος ενός φύλλου χαρτιού, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου (picosecond).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον Ελίας Κρίστενσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Light: Science & Applications”, ονόμασαν τη νέα τεχνολογία FRAME (Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures).

Ήδη μια γερμανική εταιρεία αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία και αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.

https://www.youtube.com/watch?v=smvu8sQ2PaA

https://www.youtube.com/watch?v=2fjP02EpJac

 

 

Πηγές: http://www.imaging-resource.com/news/2017/05/01/worlds-fastest-camera-stops-light-in-its-tracks http://gizmodo.com/the-worlds-fastest-camera-shoots-five-trillion-photos-e-1794798213 https://petapixel.com/2017/05/01/worlds-fastest-camera-shoots-5-trillion-frames-per-second/

Διαφήμιση