Αρχική Ενέργεια Ελάχιστο το ποσοστό των κτηρίων που τηρεί τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης

Ελάχιστο το ποσοστό των κτηρίων που τηρεί τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης

0
Διαφήμιση

Μόνο το 3% των κτηρίων έχουν κατασκευαστεί με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (KENAK), από το 1980 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλιας.

Από το βήμα της ημερίδας για την κυκλική οικονομία, σημείωσε ότι η ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων πρέπει να είναι το νέο πλάνο στη δόμηση και επισήμανε ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί παράδειγμα πολλαπλού και πολύπλευρου οφέλους, ειδικά για μία ενεργειακά εξαρτημένη χώρα, όπως η Ελλάδα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα κτίρια στην Ελλάδα καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το χαρακτήρισε «ζωογόνο και απαραίτητο» για τον κλάδο των μηχανικών, και ζήτησε «ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα».

«Η καλύτερη επένδυση για ένα κράτος, με τα μεγαλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ALUMIL AE, Γιώργος Μυλωνάς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η ALUMIL, η ISOMAT και το EKETA μπαίνουν σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την αποθήκευση ενέργειας, στόχος του οποίου είναι η αποταμίευση ενέργειας με σύστημα μπαταρίας σε κουφώματα, η οποία, όποτε χρειαστεί, θα μπορεί να αποδίδεται ξανά.

«Με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια που θα αποθηκεύεται θα είναι συνεχώς διαθέσιμη, όποτε ζητηθεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εξήρε τη συμβολή προς την ενεργειακή εξοικονόμηση των χρωμάτων μέσω της βαφής, τους σκελετούς των κουφωμάτων, τις νέες τεχνικές σκίασης και τα ειδικών προδιαγραφών τζάμια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκτός Διαστημικού Σταθμού για επείγουσες εργασίες δύο αστροναύτες
Επόμενο άρθροΥδρογονάνθρακες: Υπογραφή συμβάσεων την Πέμπτη