Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Ευκαιρίες για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στη Σπερχειάδα

Ευκαιρίες για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στη Σπερχειάδα

0
Διαφήμιση

Ημερίδα για τα κτηνοτροφικά φυτά και τη βιώσιμη γεωργία πραγματοποίησε η Greenpeace στη Σπερχειάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μακρακώμης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Παλαιοβραχινών.

Η παρουσία του δημάρχου Μακρακώμης, κ. Θύμιου Παπαευθυμίου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, και η ενεργή συμμετοχή του κοινού, αναδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βιώσιμες καλλιέργειες και για αυτή την περιοχή της Ελλάδας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, της οποίας τα πρώτα βήματα ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας από πρωτοπόρους παραγωγούς που έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους.

Οι κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας, ειδικευμένοι γεωπόνοι που συνεργάζονται με τη Greenpeace, ενημέρωσαν τους αγρότες για τις τεχνικές βιώσιμης καλλιέργειας των κτηνοτροφικών φυτών (κτηνοτροφικό κουκί, ρεβίθι, λούπινο και μπιζέλι), που είναι εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία

Ταυτόχρονα, τόνισαν τη χρησιμότητα για την κτηνοτροφία της περιοχής που θα έχει η ένταξη των κτηνοτροφικών φυτών στη διατροφή των ζώων σε αντικατάσταση άλλων πρωτεϊνούχων σπόρων όπως η σόγια.

“Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Στερεά Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να καταστήσουν ξανά βιώσιμη και ασφαλή την παραγωγική διαδικασία.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, χρειάζονται ουσιαστική υποστήριξη και ενίσχυση προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές και ασφαλείς βιώσιμες λύσεις όπως τα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά.

Η κοινή μας ημερίδα έπειτα από την πρόσκληση των ίδιων των κατοίκων της περιοχής και σε συνεργασία με τον Δήμο Μακρακώμης, μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα:

η στροφή του αγροτικού κλάδου σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών”, τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

“Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να μην είναι προσηλωμένοι μόνο στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και παράγωγης. Η τεχνολογία έχει ανατρέψει πολλές παραδοσιακές τεχνικές σε όλες τις καλλιέργειες, αποδεικνύοντας με επιστημονική τεκμηρίωση το όφελος που προκύπτει.

Οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντολογικά και οικολογικά και με την υποστήριξη από το ΠΑΑ να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τα συγχαρητήρια μου στον σύλλογο της Παλαιοβράχας για την πρωτοβουλία και στους ομιλητές που εξήγησαν με πολύ κατανοητό τρόπο τις προτάσεις τους”, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

“Ήταν μία πολύ καλή και εποικοδομητική ημερίδα. Η περιοχή μας είναι καθαρά γεωργική και κτηνοτροφική και έχει ανάγκη από τέτοιες ενημερώσεις. Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για την επανάληψη τέτοιων ημερίδων ώστε να ενημερωθούν ακόμα περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής”, επισήμανε ο Θύμιος Παπαευθυμίου, Δήμαρχος Μακρακώμης.

“Η ανάπτυξη της περιοχής μας πρέπει να βασίζεται σε μία αμοιβαία και ισορροπημένη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον, που θα είναι προς όφελος όλων. Ελπίζουμε η ημερίδα στον Δήμο Μακρακώμης να είναι η αρχή για μια ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής”, τόνισε ο Κώστας Τσιρώνης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Παλαιοβραχινών.

Διαφήμιση