Αρχική Περιβάλλον Άτλαντας Αστικών Υδάτων: Άριστα στο πόσιμο νερό, κάτω από τη …βάση για...

Άτλαντας Αστικών Υδάτων: Άριστα στο πόσιμο νερό, κάτω από τη …βάση για τη διαχείριση

0
Διαφήμιση

Με 4,9 στα 10 βαθμολογείται η Αθήνα στο πλαίσιο του νέου Άτλαντα Αστικών Υδάτων για την Ευρώπη. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με βαθμολογία 8,3. Η Αθήνα βαθμολογείται όμως με «άριστα» (10) για την ποιότητα του πόσιμου νερού της.

 Ο Άτλαντας -ο πρώτος του είδους του- περιλαμβάνει ένα σύνθετο Δείκτη (City Blueprint Index) που παίρνει υπόψη του 25 επιμέρους παραμέτρους. Ο δείκτης αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες επιλογές για τη διαχείριση των υδάτων, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, η κλιματική αλλαγή και οι διατροφικές προτιμήσεις των κατοίκων, επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της χρήσης των υδάτων σε κάθε πόλη.

Για την Αθήνα ο Άτλαντας επισημαίνει ότι οι υποδομές ύδρευσης βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι υποδομές βιολογικού καθαρισμού είναι επαρκείς.

Αναφέρει όμως ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε τομείς όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς και όσον αφορά την εφαρμογή πολιτικών που θα βοηθήσουν την πόλη να προσαρμοσθεί στην εντεινόμενη κλιματική αλλαγή.

Τον Άτλαντα συνοδεύουν δύο διαδικτυακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους δήμους να διαχειρίζονται τα ύδατα με πιο βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, υπεύθυνος για την εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ), δήλωσε: «Η λειψυδρία πλήττει πάνω από το 10 τοις εκατό του πληθυσμού της Ευρώπης. Προκειμένου να ενισχυθεί η καινοτόμος διαχείριση των υδάτων, και να έχει την αποδοχή του κοινού, οι επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους. Ο Άτλαντας Αστικών Υδάτων για την Ευρώπη περιλαμβάνει επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες με τρόπο εύληπτο και δημιουργικό, ώστε ο καθένας να κατανοεί το τι διακυβεύεται και να ενεργεί αναλόγως.»

Ο κ. Καρμένου Βέλα, Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την Αλιεία, πρόσθεσε: «Το νερό αποτελεί αναντικατάστατο πόρο για την κοινωνία, ο οποίος όμως είναι ανανεώσιμος μόνον εάν τον διαχειριζόμαστε ορθά. Οι πόλεις, που φιλοξενούν τρεις από τους τέσσερις πολίτες της ΕΕ, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ευαισθητοποιηθούν σε ό,τι αφορά τον πολύτιμο αυτόν πόρο και να τον διαχειρίζονται με περίσκεψη. Μια ισχυρή πολιτική των υδάτων είναι επίσης σημαντική όσον αφορά στην υλοποίηση του Θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς.»

Η εν λόγω έκδοση προέκυψε από τη συνεργασία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής με το Fundació CTM Centre Tecnològic, το KWR Watercycle Research Institute, την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για το Νερό, και το δίκτυο ύδρευσης στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις NETWERC H2O.

 

Διαφήμιση