Αρχική Επιστήμη 3D εκτυπωμένες ωοθήκες έδωσαν υγιή ποντικάκια από στείρες μητέρες!

3D εκτυπωμένες ωοθήκες έδωσαν υγιή ποντικάκια από στείρες μητέρες!

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν βιοπροσθετικές ωοθήκες, οι οποίες παρήγαγαν υγιή ποντικάκια.

Οι τεχνητές ωοθήκες έχουν ωορρηξία όπως οι φυσικές και προορίζονται για γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους και την ομαλή ορμονική λειτουργία τους, π.χ. μετά από θεραπεία για παιδικό καρκίνο.

Η προσθετική ωοθήκη προέκυψε από τη συνεργασία των Σχολών Ιατρικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την Τερέζα Γούντραφ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Nature Communications”.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από στείρο θηλυκό ποντίκι και στη θέση τους εμφύτευσαν τις εκτυπωμένες βιοπροσθετικές ωοθήκες. Η ποντικίνα είχε ωορρηξία και γέννησε υγιή ποντικάκια.

Οι προσθετικές ωοθήκες κατασκευάζονται από μία εκτυπωμένη «σκαλωσιά» που ως σκελετός φιλοξενεί στο εσωτερικό της ανώριμα ωάρια και κύτταρα που παράγουν ορμόνες. Η πρώτη ύλη (το «μελάνι» της εκτύπωσης) είναι μια βιολογική υδρογέλη (ζελατίνη) από διασπασμένο κολλαγόνο, που είναι ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους και είναι ταυτόχρονα πορώδης και ανθεκτική.

https://www.youtube.com/watch?v=MN79oC5ZeKQ

 

 

Πηγές: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/16/3d-printed-ovaries-produce-healthy-offspring-giving-hope-infertile/ http://www.sciencemag.org/news/2017/05/3d-printed-ovaries-restore-fertility-mice https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170516121650.htm https://www.theguardian.com/science/2017/may/16/3d-printed-ovaries-allow-infertile-mice-to-give-birth

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here