Αρχική Τουρισμός 2nd CITY CONNECT – FORUM & EXHIBITION

2nd CITY CONNECT – FORUM & EXHIBITION

0
Διαφήμιση

Το νέο θεσμικό πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων, η παρουσίαση καλών πρακτικών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και η ορθολογική αξιοποίηση των πόρων από τους Δήμους σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ήταν τα σημαντικότερα σημεία που επικεντρώθηκαν οι ομιλητές στο Συνέδριο 2nd CITY CONNECT – FORUM & EXHIBITION.

 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ξενοδοχείο Wyndham από το Δ.Ε.Π.ΑΝ. (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των Μελετητικών Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων για τις Υποδομές και την Ανάπτυξη (Σ.Ε.Γ.Μ.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.), και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.).

Ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.), κ. Βασίλης Κουτσιώρης, τόνισε την σημασία της υποστήριξης της ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με ελλειπές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, το Δ.Ε.Π.ΑΝ. κατάφερε μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, με τη βοήθεια των ανθρώπων του και πρωτίστως των Δημάρχων που το στηρίζουν, να ενταχθεί ως θεσμός στην καθημερινότητα των Κεντρικών και Περιφερειακών Δομών της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, καθώς και να προχωρήσει στην οργάνωση και στελέχωσή του σε όλα τα επίπεδα.

Επισήμανε τις προσπάθειες των ανθρώπων του Δικτύου στην αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την επίλυση των προβλημάτων των Μελών του, καθώς και την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου οργανισμού χωρίς δάνεια και επισφάλειες. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουτσιώρης υπογράμμισε ότι το 2016 ήταν χρονιά οργάνωσης και σχεδιασμού, ενώ το 2017 θα είναι η χρονιά υλοποίησης των έργων.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε πως τόσο οι Δήμοι όσο και η αγορά λειτουργούν σήμερα κάτω από ασφυκτικές συνθήκες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι δύσκολη διότι τόσο οι οικονομικοί όσο και οι ανθρώπινοι πόροι των Δήμων έχουν μειωθεί δραστικά. Επισήμανε πως οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια, έχουν άμεση γνώση των αναγκών, αλλά και των δυνατοτήτων κάθε περιοχής.

Η τοπική γνώση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της εμπειρίας και των εργαλείων που παρέχονται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι το σπουδαιότερο κεφάλαιο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για να αποδώσει όμως αυτό το κεφάλαιο χρειάζεται ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Δήμων, Επιμελητηρίων και πολιτών προς την κατεύθυνση μίας αρμονικής συνεργασίας για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών, η ασφάλεια και η φύλαξη.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.), κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, σημείωσε πως το Δίκτυο συστάθηκε με σκοπό τη δημιουργία μίας αποτελεσματικής πλατφόρμας συνεργασίας που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων των Δήμων και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών.

Ο επαναπροσδιορισμός τακτικών και μεθόδων, η ενίσχυση της συλλογικής φωνής και της αξιοποίησης όλων των ευκαιριών, η προώθηση κοινών δράσεων, η ανάληψη πρωτοβουλιών, καθώς και η παροχή υποστηρικτικών μηχανισμών αποτελούν προτεραιότητες του Δ.Ε.Π.ΑΝ. προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Δικτύου που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αναδύονται σε τοπικό επίπεδο.

Κλείνοντας, ο κ. Μαμσάκος τόνισε ότι: «Καθήκον μας είναι να συμβάλουμε αποτελεσματικά σε όλες τις προσπάθειες που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την ευόδωσή τους ».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, υπογράμμισε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των Δήμων. Τόνισε, δε, ότι το Ταμείο στηρίζει τους Δήμους μέσα από τη χρηματοδότηση κοινών αναπτυξιακών δράσεων.

Στην Ενότητα Ι του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.), κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, ο Μηχανικός – Μελετητής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών (Σ.Ε.Γ.Μ.), κ. Κωνσταντίνος Καλέργης και ο Οικονομολόγος, μόνιμος υπάλληλος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ωραιοκάστρου, κ. Θανάσης Παζαρλόγλου παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του νέου θεσμικού πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων.

Οι κ.κ. Αθουσάκης και Καλέργης αναφέρθηκαν στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τεχνικές και Μελετητικές ιδιωτικές εταιρείες, εξαιτίας της καθίζησης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και επισήμαναν την αναγκαιότητα, όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης να περιοριστούν στην αυστηρή άσκηση του εποπτικού τους ρόλου και ο ιδιωτικός τομέας να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ποιοτικών μελετών και τεχνικών έργων.

Ο αυστηρός προσδιορισμός των ρόλων των δύο πλευρών, όπως υπογράμμισαν, σε συνδυασμό με την αρμονική συνεργασία τους, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, επισήμαναν το πρόβλημα των μεγάλων εκπτώσεων των διαγωνισμών σε σχέση με την εξασφάλιση της ποιότητας μελετών και τεχνικών έργων, καθώς και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε όλους τους τομείς της χώρας.

Ο κ. Παζαρλόγλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του αυστηρού προσδιορισμού του τι είναι έργο, προμήθεια και παροχή υπηρεσίας, καθώς και στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών των Δήμων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν τη θετική συμβολή του Δ.Ε.Π.ΑΝ. στην προώθηση μίας Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, επισήμανε το σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Όπως υποστήριξε, οι Δήμοι έχουν πολλά και κοινά προβλήματα και συνεπώς η αποτελεσματική συνεργασία τους μέσα από τη δημιουργία Δικτύων Πόλεων βοηθά στην ενίσχυση της παρέμβασή τους στην πολιτεία για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και λύση των προβλημάτων τους, καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων – τεχνολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους.

Στην Ενότητα ΙΙ του Συνεδρίου, ο Επιστήμονας Πληροφορικής με εξειδίκευση στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, κ. Γιώργος Βερνάρδος και η Επιστήμονας Πληροφορικής με εξειδίκευση στην Ανάπτυξη Λογισμικού, κ. Μαρία Μάρκου παρουσίασαν αντίστοιχα το SMARTOTA και το ERGOTA δύο νέα καινοτόμα προϊόντα του Δ.Ε.Π.ΑΝ. για την αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και έργων των Δήμων.

Το SMARTOTA διαμορφώνει με την καινοτόμα καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των Δήμων, όπως είναι ο αστικός φωτισμός, η ύδρευση, η αποχέτευση, η άρδευση, η ακίνητη περιουσία, το οδικό δίκτυο, κ.α., προϋποθέσεις ανάπτυξης λύσεων για τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων.

Το ERGOTA αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των έργων σε τοπικό επίπεδο, διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική απορρόφηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων, καθώς και για την ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών τοπικής ανάπτυξης προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πολιτών.

Στην ίδια Ενότητα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος του Δήμου Αγιάς στο Νομό Λάρισας, κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Δράμας, κ. Δημήτρης Π. Καραμπατζάκης και ο Χωροτάκτης – Περιφερειολόγος, Ερευνητής Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Συντονιστής ερευνών στο Εργαστήριο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Στ. Κουτουλάκης, παρουσίασαν καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στους Δήμους Αγιάς και Δράμας.

O κ. Γκουντάρας εξήγησε πως η αρμονική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αγιάς, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των πολιτών, οδήγησε στην μετατροπή ενός αρχαιολογικού μνημείου, του Κάστρου της Αρχαίας Μελίβοιας, σε πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Καραμπατζάκης αναφέρθηκε στον επιτυχή σχεδιασμό της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) 2014 – 2020 για την πόλη της Δράμας μέσα από τη συνεργασία του Δήμου με όλους τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ο κ. Κουτουλάκης ανέλυσε τι σημαίνει στην πράξη η δυναμική της ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την περιφερειακή ανάπτυξη.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here