Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

ΥΠΕΝ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

0
Διαφήμιση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, την ενίσχυση της οικονομικής ρευστότητας της επιχείρησης.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η περίοδος των 60 ημερών από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ (στις 17/1/2017), κατά την οποία είχαν δικαίωμα οι πιστωτές (τράπεζες/ προμηθευτές/ ομολογιούχοι) να εγείρουν ενστάσεις για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της, καθώς και τη διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ του 100% της Ενεργειακής Συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Στο διάστημα αυτό δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση από τους πιστωτές. Όπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωσή του, ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για μια σημαντική ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ, μέσα στον Μάιο, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για εξέλιξη «που συνιστά την καλύτερη απάντηση στα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούνται συστηματικά και από την Αντιπολίτευση για την Επιχείρηση», αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Τα επόμενα βήματα με τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ περιλαμβάνουν:

Πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο, η ΡΑΕ έχει στείλει από την προηγούμενη εβδομάδα προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy) την Πιστοποίηση προς έγκριση.

Έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) της εξαγοράς από τους μελλοντικούς μετόχους του ΑΔΜΗΕ (Ελληνικό Δημόσιο και κινεζική State Grid).

Εξαγορά μεριδίου 25% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εξαγορά μεριδίου 24% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την State Grid.

Είσοδο της Ενεργειακή Συμμετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με την ολοκλήρωση και αυτών των διαδικασιών, όπως τονίζει το υπουργείο Ενέργειας, το Ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει το 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (θα λάβει 26% ως μέτοχος της ΔΕΗ και θα εξαγοράσει επιπλέον 25% μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ). «Έτσι, η κυβέρνηση φέρνει εις πέρας μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα το σχεδιασμό της για τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ, ανατρέποντας το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ», συμπληρώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Εταίρος του Ελληνικού Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ καθίσταται η κινέζικη State Grid, που θα εξαγοράσει από τη ΔΕΗ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ, το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Διαφήμιση