Αρχική Πολιτισμός Το πρώτο «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στην Αθήνα

Το πρώτο «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στην Αθήνα

0
Διαφήμιση

Η πρώτη Υπουργική Διάσκεψη των κρατών του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» (Ancient Civilizations Forum, AC Forum, γνωστό και ως GC10) διεξάγεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή των 10 χωρών που απαρτίζουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει την επίσημη σύσταση του Φόρουμ και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από κοινή πρόσκληση που απηύθυναν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του, Wang Yi.

Η διοργάνωση της επικείμενης Διάσκεψης, με τη συμμετοχή –πέραν της Ελλάδας- της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βολιβίας, της Ινδίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Ιταλίας, του Μεξικό και του Περού συνιστά μια πρωτοβουλία στο πολιτιστικό πεδίο, μεταξύ των χωρών που είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

To «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» αποσκοπεί, μέσω της διαμόρφωσης μιας ευρείας και πολύπλευρης, θετικής ατζέντας κοινών δράσεων των δέκα κρατών, να αναγάγει τον πολιτισμό σε πηγή ήπιας ισχύος και σε βασικό εργαλείο μίας σύγχρονης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον, στόχος του Φόρουμ είναι, η διεθνής πολιτιστική συνεργασία να λειτουργήσει και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, την Κυριακή 23 Απριλίου και τη Δευτέρα 24 Απριλίου, θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, διήμερο Ακαδημαϊκό Συνέδριο με θέμα τον ρόλο του πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή και την προστιθέμενη αξία της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της διαπολιτισμικής αυτής διεθνούς συνάντησης.

Την έναρξη του Ακαδημαϊκού Συνεδρίου την Κυριακή θα κηρύξουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα έχει ως θέμα τη “Διαχρονική σημασία και απήχηση των Αρχαίων Πολιτισμών, την επιρροή τους και τη σχέση τους με τη σύγχρονη εποχή”.

Τη Δευτέρα, η συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί παράλληλα με την Υπουργική Διάσκεψη, θα επικεντρωθεί στο ρόλο του πολιτισμού, ως εργαλείου ήπιας και έξυπνης ισχύος, καθώς και ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

Συντονιστές των συζητήσεων θα είναι ο πρέσβυς, Γ. Βέης και οι καθηγητές, . Πλ. Μαυρομούστακος και Ν. Λέανδρος.

Απώτερος στόχος της ακαδημαϊκής συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για την επίσημη σύσταση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών και η διερεύνηση δυνητικών πεδίων συνεργασίας για την οργάνωση κοινών δράσεων με γνώμονα την ανάπτυξη και τον άνθρωπο.

Διαφήμιση