Αρχική Υγεία - Διατροφή Το κάπνισμα επιδεινώνει τους αυχανικούς πόνους

Το κάπνισμα επιδεινώνει τους αυχανικούς πόνους

0
Διαφήμιση

Χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο για να σταματήσετε το κάπνισμα; Τι θα κάνατε αν σας λέγανε ότι το τσιγάρο προκαλεί πόνο στο λαιμό σας;

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών φυσιάτρων από τους επιστήμονες του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Emory.

Σε μια μελέτη με 182 ασθενείς που εξετάστηκαν με αξονική τομογραφία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο εκφυλισμό στους δίσκους του αυχένα.

Σύμφωνα με τον Mitchel Leavitt, MD, κύριο συγγραφέα της μελέτης για την επίδραση της βλαβερής συνήθειας στους σπονδύλους του αυχένα, η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου της αυχενικής μοίρας επιδεινώνεται από το κάπνισμα, καθώς η χρήση νικοτίνης ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης μικροαγγειακής νόσου – μιας ασθένειας των μικρών αιμοφόρων αγγείων.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι καπνιστές έχουν σοβαρότερη εκφύλιση αυχενικών δίσκων, καθώς και ότι η αυξημένη ηλικία σχετίζεται με επιδείνωση της νόσου, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο με τις συνυπάρχουσες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο υψηλός ΔΜΣ.

Οι επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον το κάπνισμα σχετίζεται με την επιδείνωση της διαδικασίας εκφύλισης των μεσοσπονδυλίων δίσκων της αυχενικής μοίρας, αξιολόγησαν την αξονική τομογραφία 182 ασθενών, εκ των οποίων το 57% ήταν γυναίκες και το 34% καπνιστές.

Οι αξονικές τομογραφίες μελετήθηκαν από ακτινολόγο με εκπαίδευση στη νευροακτινολογία και από φυσίατρο (γιατρό που ειδικεύεται στη φυσική ιατρική και αποκατάσταση), οι οποίοι και αποφάνθηκαν για τη σοβαρότητα της εκφύλισης των αυχενικών δίσκων.

Η κατηγοριοποίηση της σοβαρότητας της πάθησης έγινε με βάση την απώλεια ύψους του κάθε δίσκου (από μηδενική έως 66% απώλεια ή με φαινόμενο κενού μεσοσπονδυλίου δίσκου, όπου ενδοδισκικά συσσωρεύεται αέρας).

Η ομάδα του Δρ. Leavitt αξιολόγησε και άλλους παράγοντες, μεταξύ αυτών ο αριθμός των pack years (ο αριθμός των πακέτων που καπνίζει ο ασθενής κάθε μέρα πολλαπλασιαζόμενο με τον αριθμό των ετών που καπνίζει) και η κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων στην έρευνα και συγκεκριμένα η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Αξίζει να σημειωθεί μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, έχουν καταδείξει εμφανώς τη σχέση του καπνίσματος με τον εκφυλισμό στην οσφυϊκή μοίρα.

Σύμφωνα με το Δρ. Leavitt, όλο και περισσότερες μελέτες που δημοσιεύονται δείχνουν τη σχέση μεταξύ του υγιεινού τρόπου ζωής και της βελτίωσης της ποιότητας και της ποσότητας ζωής, καθώς και την καλύτερη διαχείριση της νόσου.

Όπως λέει, η υγεία της σπονδυλικής στήλης δεν είναι διαφορετική και η συγκεκριμένη μελέτη ενισχύει τα ευρήματα προϋπαρχουσών που έχουν εξετάσει τον σχετιζόμενο με την υγεία των αιμοφόρων αγγείων χρόνιο πόνο στη σπονδυλική στήλη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητέε να έχουν διάφορους τύπους χρόνιων πόνων.

Μια μελέτη σε 6.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνοι που κάπνιζαν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ινομυαλγία, ισχιαλγία, χρόνιο πόνο στον αυχένα, χρόνιο πόνο στην πλάτη και πόνο στις αρθρώσεις από τους μη καπνιστές. Οι γυναίκες στη μελέτη που κάπνιζαν καθημερινά υπερδιπλασιάστηκαν οι πιθανότητες τους να έχουν χρόνιο πόνο.

Μια μεγάλη μελέτη στη Νορβηγία διαπίστωσε ότι οι καπνιστές και πρώην καπνιστές ήταν πιο ευαίσθητοι στον πόνο από τους μη καπνιστές. Οι καπνιστές είχαν την χαμηλότερη ανοχή στον πόνο, ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν την υψηλότερη ανοχή του πόνου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology , Σουηδοί ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι συνεχίζουν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας επιταχύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

 

 

Πηγές: https://www.painnewsnetwork.org/stories/2016/2/17/why-smoking-is-a-pain-in-the-neck https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160218062227.htm http://www.webmd.com/smoking-cessation/news/20160218/add-neck-problems-to-reasons-not-to-smoke

Διαφήμιση