Αρχική Περιβάλλον Θύμα τροχαίου θηλυκή αρκούδα στην Εγνατία Οδό

Θύμα τροχαίου θηλυκή αρκούδα στην Εγνατία Οδό

0
Διαφήμιση

Τη ζωή της σε τροχαίο έχασε ενήλικη θηλυκή αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Καστοριάς της Εγνατίας Οδού, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον κόμβο Βογατσικού.

Το άτυχο ζώο εισήλθε στο οδόστρωμα και κινήθηκε, πιθανότατα, παράλληλα με την περίφραξη, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενο όχημα.

Σύμφωνα με μαρτυρία του οδηγού, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, πριν την σύγκρουση είχαν καταφέρει να αποφύγουν την αρκούδα δύο προπορευόμενα οχήματα. Ο θάνατός της επήλθε ακαριαία, λόγω συντριπτικών καταγμάτων στο κρανίο και στη λεκάνη.

Την λύπη τους για το γεγονός εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», αναφέροντας ότι παρά την τοποθέτηση ειδικών φρακτών τα τελευταία χρόνια, για την προστασία των θηλαστικών, από το 2009 μέχρι το 2015, στο συγκεκριμένο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας, έπεσαν θύματα τροχαίων ατυχημάτων 22 αρκούδες και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές (την εταιρία Εγνατία Οδός ΑΕ και την Τροχαία Κοζάνης) τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία της καφετιάς αρκούδας.

«Η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος έχουν επισημάνει στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» ότι όσο μένουν ανοχύρωτοι οι 3 κόμβοι κατά μήκος της οδού, θα εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος νέου τροχαίου ατυχήματος» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα προστατευόμενα θηλαστικά συνεχίζουν να παρασύρονται από οχήματα.

Όπως αναφέρουν, στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, έχει ολοκληρωθεί από το 2015 η τοποθέτηση ειδικού υπερ-ενισχυμένου φράκτη από την Εγνατία Οδός ΑΕ, σε όλο το μήκος του άξονα, έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 15 ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς, από την Περιφέρεια Καστοριάς και την «Καλλιστώ» (στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΑRCTOS KASTORIA 09NAT/GR/000333, που ολοκληρώθηκε το 2015) και από την Εγνατία Οδός ΑΕ, ενώ έχει επανειλημμένα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς, στα διόδια του Πολυμύλου Κοζάνης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση προς την Τροχαία Καστοριάς και Κοζάνης για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας και προς την εταιρία Εγνατία Οδό την λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των οδηγών, αλλά και της άγριας πανίδας επί του κόμβου ΚΑ45.

«Ένα από τα πολλά και διαφορετικά παραδείγματα των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων είναι αυτό της διαρκούς παρακολούθησης των κόμβων (πχ με κάμερες, με ανιχνευτές κίνησης ή άλλο τρόπο) και την άμεση και έγκαιρη ειδοποίηση των διερχόμενων οχημάτων με κατάλληλα μέσα (πχ με φωτεινούς πίνακες ενημέρωσης των οδηγών)» επισημαίνεται.

Διαφήμιση