Αρχική Επιστήμη Τα φρούτα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα φρούτα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου

0
Διαφήμιση

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη ότι όγκος και οι επιδόσεις του εγκεφάλου του σύγχρονου ανθρώπου έχουν αναπτυχθεί από τη διατροφή και συγκεκριμένα από την ανακάλυψη των φρούτων στην αναζήτηση της τροφής, σε αντίθεση με τη μακροχρόνια θεωρία που υποστηρίζει πως οφείλεται σε μια μακρά εξελικτική διαδικασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση!

Αυτό αναφέρει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution και έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα The Guardian

Αφού κατάλαβαν πού φυτρώνουν τα φρούτα και πώς μπορούν να τα φάνε, ορισμένα πρωτεύοντα έκαναν «αναπτυξιακό άλμα» όσον αφορά την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

«Χάρη σ’ αυτό αναπτύξαμε τους εγκεφάλους μας με τον απίστευτο όγκο», είπε η Άλεξ Ντικάσιεν, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εκ των συντακτών του άρθρου.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες μελέτησαν τα αγαπημένα φαγητά περισσότερων από 140 πρωτευόντων.

Παρατήρησαν έτσι ότι όσα προτιμούσαν τα φρούτα είχαν εγκεφάλους κατά 25% μεγαλύτερους από εκείνα που περιορίζονταν σε μια δίαιτα με φύλλα.

Τα συμπεράσματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση μια θεωρία της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την οποία αυτό που συνέβαλε στην αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου ήταν οι «κοινωνικές σχέσεις» οι οποίες στα πρωτεύοντα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες.

Για να έχει ένα ζώο κοινωνικές σχέσεις, να επιβιώνει και να αναπαράγεται χρειάζεται να κατανοεί το περιβάλλον του και τα άλλα πρωτεύοντα, κάτι που οδηγεί σε ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η Ντικάσιεν δεν απέρριψε αυτήν τη θεωρία, όμως δήλωσε βέβαιη ότι ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η εισαγωγή στη δίαιτα των φρούτων, μιας πηγής ζάχαρης και ενέργειας που δεν δίνουν τα απλά φύλλα.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ίσως είναι αναγκαία για την επιβίωση αλλά έχει και σημαντικό μεταβολικό κόστος: χρειάζεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, την οποία θα πρέπει από κάπου να λάβει ο οργανισμός.

«Λένε ότι ο εγκέφαλος είναι το 2% του σωματικού βάρους μας αλλά καταναλώνει το 25% της ενέργειάς μας», υπενθύμισε.

 

 

Πηγές:https://www.theguardian.com/science/2017/mar/27/fruit-foraging-primates-may-be-key-large-brain-evolution http://www.sciencemag.org/news/2017/03/eating-fruit-fuels-bigger-brains-primates

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here