Αρχική Επιχειρείν Real Estate στον απόηχο του Brexit

Real Estate στον απόηχο του Brexit

0
Διαφήμιση

Συνεχίζονται οι κινήσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον απόηχο ανακατατάξεων που προκαλεί το Brexit.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, η Lloyd ‘s του Λονδίνου, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός παγκοσμίως, επιβεβαίωσε τη πρόθεση σύστασης θυγατρικής της στη βελγική πρωτεύουσα, η οποία θα της επιτρέψει τη συνέχιση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην ΕΕ και τη διατήρηση συμβολαίων αποδοχής κινδύνων με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και των τριών κρατών του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος, ανήκουν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η κίνηση, η οποία είχε ανακοινωθεί μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου, ήρθε μια ημέρα μετά την αναγγελία ενεργοποίησης του άρθρου 50 και την ώθηση της διετούς διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διευθύνοντος Συμβούλου, Inga Beale, η Lloyd’s επέλεξε τις Βρυξέλλες ανάμεσα σε ένα μακρύ κατάλογο υποψηφίων πόλεων όπως το Δουβλίνο και η Μάλτα, λόγω του ισχυρού κανονιστικού της πλαισίου, λόγω της ευκολίας πρόσβασης σε πολυγλωσσικό εργατικό δυναμικό αλλά και λόγω της εγγύτητας με το Λονδίνο.

Η νέα θυγατρική θα έχει το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο και θα απασχολεί περίπου 60 υπαλλήλους αρχικά, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ήδη εργάζονται στη Γερμανία και την Ιταλία. Η λειτουργία των γραφείων της αναμένεται στα μέσα του 2018.

Παραπέρα, η ένωση επαγγελματιών κτηματομεσιτών (UPSI) αλλά και συναφείς κρατικοί φορείς του Βελγίου κινητοποιούνται με στοχευμένα σεμινάρια και έρευνα για την δημιουργία ελκυστικών προϋποθέσεων μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες, σεμινάριο με τίτλο «Βρυξέλλες, κορυφαίος προορισμός για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές πράξεις» έχει προγραμματιστεί τον ερχόμενο μήνα με στόχο τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αρκετές μη ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο αλλά και αρκετές εκατοντάδες βρετανικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό διαβατήριο έχουν ήδη εντοπιστεί από τους ενδιαφερόμενους κτηματομεσιτικούς φορείς με στόχο τη προσέγγιση τους.

Αν και είναι κατανοητό ότι υπάρχουν αρκετοί απρόβλεπτοι παράγοντες για τις οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του Brexit, πλεονεκτήματα όπως η απόσταση της 1:30 ώρας από το City του Λονδίνου (υπολογιζόμενη με τη διαφορά της ώρας) και οι ανταγωνιστικές τιμές των ακινήτων (συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής στέγης) σε σχέση με αυτές του Λονδίνου, του Παρισίου αλλά ακόμα και του Λουξεμβούργου, καθιστούν τις Βρυξέλλες ως μία ικανή υποψήφια πόλη για μετεγκατάσταση.

Την ίδια ώρα, κάποιες σκέψεις και σχέδια που γίνονταν πριν κάποιους μήνες, περί μετεγκατάστασης της έδρας ναυτιλιακών εταιριών από το City του Λονδίνου στον Πειραιά, δείχνουν να παραμένουν δίχως πρακτικό αντίκρυσμα…

Διαφήμιση