Αρχική Επιχειρείν Προοπτικές για το επιχειρείν στην Αίγυπτο

Προοπτικές για το επιχειρείν στην Αίγυπτο

0
Διαφήμιση

Με τα μάτια στραμμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, και τις προοπτικές που ανοίγονται εκεί στην Ενέργεια και τη διαμετακόμιση, παραμένουν οι διπλωματικές υπηρεσίες.

του Κώστα Κέντζου

Σε μια τελευταία εξέλιξη και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά που έφτασε στα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, στις 26/3 η British Petroleum ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέου, παράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, βορείως του λιμανιού της Δαμιέττης (πόλη περίπου 50χλμ από το Πορτ Σάιντ), και εντός του οικοπέδου «North Damietta Offshore Concession», στην περιοχή του Δέλτα Νείλου.

Σύμφωνα με την BP, η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος, του τρίτου σε διάστημα 2 ετών εντός του συγκεκριμένου οικοπέδου, ενισχύει την πεποίθηση του ομίλου ότι η περιοχή του Δέλτα Νείλου είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυσικό αέριο, και εκ των σημαντικότερων λεκανών αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συγκεκριμένη γεώτρηση (Qattameya Shallow-1) βρίσκεται σε απόσταση 37 μιλίων βορείως της Δαμιέττης και σε θαλάσσιο βάθος 108 μέτρων, το δε βάθος του φρέατος ανέρχεται σε 1.961 μέτρα.

«Οπως σημείωσε ο εγχώριος οικονομικός Τύπος», μεταδίδει η πρεσβεία, «η BP, η οποία παράγει μερίδιο πλησίον του 40% της συνολικής αιγυπτιακής παραγωγής φυσικού αερίου, κατέχει εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα έρευνας και αξιοποίησης του συγκεκριμένου νεοανακαλυφθέντος κοιτάσματος».

Παραπέρα, σημειώνει ότι με στοιχεία της βρετανικής Πρεσβείας στο Κάιρο, η BP σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικότατα κεφάλαια στην Αίγυπτο κατά τα προσεχή χρόνια, της τάξεως των $13 δισ. έως το έτος 2020. Επίσης ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής 5 νέων συμφωνιών με βρετανικούς, αμερικανικούς και ολλανδικούς ομίλους για πετρελαϊκές έρευνες στην Δυτική Ερημο, εκτιμώμενης ελάχιστης συνολικής επενδυτικής αξίας $154 εκατ.

Ενδιαφέρον έχει και σημείο αναφοράς που σκιαγραφεί την είσοδο κι άλλων παικτών στην περιοχή: «Οπως ανέφερε ο εγχώριος οικονομικός Τύπος στα τέλη Μαρτίου, η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία αερίου (EGAS) συμφώνησε πρόσφατα με τον μεγάλο ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft την προμήθεια από τον δεύτερο 10 φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην διάρκεια του 2017. Οι πρώτες παραδόσεις ρωσικού αερίου αναμένονται στις αρχές προσεχούς Μαΐου (…)

Οπως σημείωσαν οικονομικά δημοσιεύματα, οι παραδόσεις φορτίων LNG από την ρωσική Rosneft εντάσσονται στο πλαίσιο συνολικότερης πρόσφατης συμφωνίας του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου με 3 διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους, συνολικής αξίας $1 δισ., για την εισαγωγή 45 συνολικά φορτίων υγροποιημένου αερίου».

Στα τέτοια πεδία αναζητούν κάποια διείσδυση και ελληνικά κεφάλαια. Η πρεσβεία ενημερώνει: «Στις 26/3 πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία έτη, εκδήλωση στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Κάιρο, με την ευκαιρία της φετινής επετείου της Εθνικής Εορτής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου 1.500 προσκεκλημένοι, περιλαμβανομένων εξεχουσών προσωπικοτήτων της αιγυπτιακής ηγεσίας, καθώς και του πολιτικού, οικονομικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας, αλλά και της ευμεγέθους και εξαιρετικά δραστήριας εδώ ελληνικής παροικίας.

Στον χαιρετισμό του, σημεία του οποίου δημοσιεύθηκαν από τον εγχώριο Τύπο, ο Ελληνας Πρέσβης, κ. Διάμεσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ραγδαία ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου κατά την τελευταία δεκαετία, στις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, καθώς και στην εντατικοποίηση των διμερών επαφών και των συνεργασιών μεταξύ των 2 χωρών σε όλα τα επίπεδα, αναφερόμενος και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου».

Διαφήμιση