Αρχική Επιχειρείν Πολυεθνικοί όμιλοι στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου

Πολυεθνικοί όμιλοι στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου

0
Διαφήμιση

Την τοποθέτηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από ισχυρές χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, στη μεγαλύτερη, μάλιστα, χώρα της, την Αίγυπτο – με ομίλους της οποίας επιχειρούν να στήσουν άξονες συνεργασίας και ελληνικές επιχειρήσεις – παρακολουθούν υπηρεσίες του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Χαρακτηριστικά, αναφορά που απέστειλε στα κεντρικά στην Αθήνα, η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, καταγράφει κινήσεις, όπως:

— Την υπογραφή χρηματοδοτικών συμφωνιών της Αιγύπτου με τη γαλλική Agence Francaise de Developpement: «στις 27/3 το αιγυπτιακό Υπουργείο Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας υπέγραψε με την Agence Francaise de Developpement 4 συμφωνίες, συνολικού ύψους 259 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στους τομείς ενέργειας (2 συμφωνίες συνολικού ύψους 178 εκατ. ευρώ), διαχείρισης υγρών λυμάτων (50 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση κατασκευής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην Αλεξάνδρεια) και πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (31 εκατ. ευρώ)».

— Τη «δέσμευση» της Γερμανίας για παροχή «οικονομικής στήριξης» στην Αίγυπτο»: «σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Merkel στην Αίγυπτο (2 & 3/3), η γερμανική κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις συνολικού ύψους $500 εκατ. για την στήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας, με μορφή επιχορηγήσεων και δανειακών χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της Υπουργού Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας κας Nasr, γερμανικά κονδύλια ύψους $250 εκατ. θα κατευθυνθούν σε στήριξη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ενώ ακόμη $250 εκατ. θα διατεθούν σε προγράμματα τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας (…) Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης της κας Merkel, διεξήχθη διμερές επιχειρηματικό φόρουμ με την συμμετοχή γερμανικών ομίλων που συνόδευσαν την Γερμανίδα Καγκελάριο με κύριο σκοπό την διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στην Αίγυπτο.

Στο περιθώριο της επίσκεψης Merkel, οι ηγέτες των 2 χωρών εγκαινίασαν -μέσω τηλεδιάσκεψης-την ολοκλήρωση της 1ης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών 3 ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στις περιοχές Beni Suef, Burullus και Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας, που εκτελεί ο γερμανικός όμιλος Siemens».

— Τη διενέργεια ισπανο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού φόρουμ στο Κάιρο στις 6-7/3, την έναρξη του οποίου κήρυξαν ο αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας και η Ισπανίδα υφυπουργός Εμπορίου:

«Στο φόρουμ, το οποίο ήταν οργανωμένο σε 4 θεματικά σεμινάρια στους κλάδους υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος και γεωργίας, μετείχαν 25 ισπανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι των κλάδων κατασκευών και δημοσίων έργων, μεταφορών, logistics και σιδηροδρόμων, ενέργειας και ΑΠΕ, περιβαλλοντικής προστασίας, συμβουλευτικών υπηρεσιών, τεχνικής εκπαίδευσης, αγροβιομηχανίας και αγροτικής έρευνας, συσκευασίας καθώς και πληθώρα εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης και δημοσίων φορέων, όπως και της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας».

— Την προώθηση «μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος πράσινης ανάπτυξης στην Αίγυπτο»: «Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) στις 21/3, η Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την (σ.σ: προαναφερόμενη) Agence Francaise de Developpement (AFD), αλλά και την ΕΕ, κήρυξε την εκκίνηση προγράμματος προώθησης πράσινων επενδύσεων στην Αίγυπτο, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ ευρώ.

Το πρόγραμμα, υπό τον τίτλο “Green Economy Financing Facility”, στοχεύει στην χρηματοδοτική στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και στην ανάπτυξη μικρής κλίμακας ενεργειακών μονάδων βασισμένων στις ΑΠΕ στην Αίγυπτο.

Η χρηματοδοτική στήριξη που θα παρέχει το πρόγραμμα, μέσω δανείων, θα συνοδεύεται από τεχνική υποστήριξη και ειδικά κίνητρα για την επιτυχή ολοκλήρωση των υλοποιούμενων επενδυτικών σχεδίων».

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, η EBRD έχει μέχρι σήμερα «επενδύσει» κονδύλια ύψους 2,3 δισ. ευρώ σε 42 «projects» στην Αίγυπτο, από το έτος 2012, ενώ προγραμματίζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους πλησίον του $1 δισ. εντός τρέχοντος έτους.

— Την εμπλοκή και των Ρώσων: «Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Kabil, τον προσεχή Μάιο αναμένεται η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την εγκαθίδρυση ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο, στην περιοχή του Port Said, στο πλαίσιο μικτής διυπουργικής επιτροπής των δύο χωρών που θα λάβει χώρα στην Μόσχα (…)

Οι δηλώσεις του Αιγύπτιου Υπουργού πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο συνάντησής του με 35μελή ρωσική επιχειρηματική αντιπροσωπεία, υπό τον Ρώσο 1ο Υφυπουργό Βιομηχανίας & Εμπορίου κ. Nikitin, που επισκέφθηκε την χώρα αναζητώντας ανάπτυξη συνεργασιών στους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, εξοπλισμού πετρελαιοβιομηχανίας, σιδηρουργίας και ενέργειας».

Επίσης, «το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο κατασκευής πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην περιοχή El Dabaa με την συνεργασία του ρωσικού κρατικού ομίλου Rosatom, έχει το τελευταίο διάστημα σημειώσει αξιόλογη πρόοδο.

Οι τεχνικές και χρηματοδοτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται αρκετά σύντομα να οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία για την υλοποίηση του project».

Και παρακάτω στην αναφορά της πρεσβείας: «η Αίγυπτος και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει, σε προκαταρκτική βάση, ήδη από τα τέλη του 2015 την κατασκευή της εν λόγω πυρηνικής μονάδας (…) που θα απαιτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους $30 δισ., εκ των οποίων τα $25 δισ. θα καλυφθούν μέσω διμερούς δανείου της Ρωσίας προς την Αίγυπτο με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, για την χρηματοδότηση της κατασκευής και της προμήθειας του εξοπλισμού της μονάδας».

«Εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά, οι κατασκευαστικές εργασίες της πυρηνικής μονάδας στην El Dabaa εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους» καταλήγει.

Διαφήμιση