Αρχική Επιχειρείν Όχημα για το επιχειρείν (και) ο Πολιτισμός

Όχημα για το επιχειρείν (και) ο Πολιτισμός

0
Διαφήμιση

Ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα η 1η Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Κίνα, σε άλλη μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να διευρύνει διαύλους και πεδία για το επιχειρείν με όχημα και τον Πολιτισμό.

Του Κώστα Κέντζου

Διόλου τυχαία στο πλαίσιο του Φόρουμ (μετείχαν διπλωματικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα, Κίνα, Αίγυπτο, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Βολιβία, Μεξικό, Περού, Ιταλία) γίνονται μια σειρά διμερείς συναντήσεις με ΥΠΕΞ σημαντικών κέντρων όπως Κίνα και Αίγυπτος, όπου οι μετέχοντες εστιάζουν στα ζητούμενα της επιχειρηματικότητας.

Π.χ. στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας (ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ) με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Wang Yi, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε: “ως Ελλάδα και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αξιολογούμε την συνεργασία της Κίνας πολύ σημαντική όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της. Αυτό τον ρόλο η Κίνα ότι τον ενισχύει με την πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία την οποία έχετε πάρει για το νέο δρόμο του μεταξιού. Ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό το σηματοδοτεί και η παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα”, στα μέσα Μάη σε συνέδριο με τίτλο “One belt/ ΟneRoad” – “Μια Ζώνη/ Ενας Δρόμος”, ή ο “νέος δρόμος του μεταξιού” όπως λένε …γλαφυρά το νέο δίαυλο διαμετακόμισης που συνδυάζει χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές με την Ελλάδα να επιδιώκει ρόλο κόμβου.
Ο Αλ. Τσίπρας

Σημειωτέον, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ συναντήθηκε και ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κίνας με έμφαση στην οικονομική, εμπορική, τουριστική και πολιτιστική συνεργασία. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο τον Μάη, επίκειται συμφωνία για τριετές σχέδιο δράσης για κινεζικές “επενδύσεις” στην Ελλάδα.
Παραπέρα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γωνία του πλανήτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εμπορικό, γεωστρατηγικό και η Κίνα είναι ένας εταίρος για εμάς πάρα πολύ σημαντικός».

Το “κινέζικο όνειρο”

Στο “νέο δρόμο του μεταξιού” αναφέρθηκε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς στη δική του διμερή με τον Κινέζο ομόλογό του: “έχουμε μια στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που η Ελλάδα δίνει – με το μικρό της μέγεθος, αλλά σημαντικό- στην πολιτική του σχεδίου “Μια Ζώνη/ Ενας Δρόμος”, που είναι μια πολιτική που εκφράζει αυτό που ονόμασε ο Πρόεδρος της Κίνας ως το “κινεζικό όνειρο”».

Πρόσθεσε για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Κινέζο ομόλογό του: “Συζητήσαμε ιδιαίτερα για τις πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές μας σχέσεις, για τη σημασία της θάλασσας και του θαλάσσιου δρόμου σε αυτό το σχέδιο του “One belt/Οne Road”, που εκφράζεται μέσα από τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό (…) Συζητήσαμε για τη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco”.

Ο, δε, Κινέζος επεσήμανε ότι “Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που σύναψε με την Κίνα τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση, καθώς είναι και ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (…) Επιπρόσθετα, ως δυο εμπορικοί εταίροι, πάντα λαμβάνουμε υπόψη μας την αρχή της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Επίσης, το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά (…) πραγματικά αποτελεί υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας”.

Πεδία για το επιχειρείν και διασύνδεση πρωτοβουλιών

“Οι διμερείς συνεργασίες μας πραγματικά έχουν επεκταθεί σε όλους τους τομείς, είναι πολύπλευρες και καταλήξαμε σε συμφωνία για την περαιτέρω σύσφιξή τους. Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών μορφών της, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στο πεδίο της ναυπηγοεπισκευαστικής, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς” πρόσθεσε βάζοντας κάτω πεδία που τους ενδιαφέρουν, ενώ αναφέρθηκε και στη “συνεργασία στον τουρισμό”.

Και οι 2 ΥΠΕΞ, εξάλλου, διασύνδεσαν το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα με το επικείμενο συνέδριο στην Κίνα, δείχνοντας και τη βάση των σχεδιασμών τους. Ο Ν. Κοτζιάς για το φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών ότι “είναι ένα κομμάτι αυτού του δρόμου” του μεταξιού. Πρόσθεσε: “αυτός ο δρόμος είναι και χερσαία οδός, αλλά είναι και θαλάσσιος δρόμος. Εχουμε την τιμή σε αυτό το θαλάσσιο δρόμο να είμαστε η είσοδος προς την Ευρώπη”.

Ο, δε, Κινέζος ΥΠΕΞ σημείωσε: “Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σίγουρα ένας σημαντικός συνέταιρός μας στη διαδικασία της οικοδόμησης του σχεδίου “Μία Ζώνη/ Ενας Δρόμος” και θεωρώ ότι το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που θα εγκαινιαστεί σήμερα εδώ, έχει την ίδια εσωτερική έννοια. Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις που θα έχουμε και τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, θα προσφέρουν νέα δυναμική και στην πρωτοβουλία “Μία Ζώνη/ Ενας Δρόμος”».
Ιράν

Ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή και τις εξελίξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο είχαν και οι ξεχωριστές συναντήσεις Τσίπρα και Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Javad Zarif.

Οπως λέγεται από ο Μαξίμου, στη συνάντηση με Τσίπρα συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, οι σχέσεις ΕΕ – Ιράν, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στο Συριακό και το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη συνάντηση του Ιρανού με Ν. Κοτζιά ,”συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα καθώς και ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών”.

Κατά πληροφορίες, εστίασαν στην κατάσταση στη Συρία και στην επιδείνωση των ιρανο-τουρκικών σχέσεων.

Διαφήμιση