Αρχική Καινοτομία Νέα δεδομένα από την εκτύπωση για πρώτη φορά γυάλινων αντικειμένων

Νέα δεδομένα από την εκτύπωση για πρώτη φορά γυάλινων αντικειμένων

0
Πηγή: Πηγή NeptunLab-KIT
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά ερευνητές στη Γερμανία κατάφεραν να δημιουργήσουν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή γυάλινα αντικείμενα, ανοίγοντας νέους δρόμους για ποικίλες εφαρμογές στην οπτική, στην μετάδοση δεδομένων, στη βιοτεχνολογία, στη βιοϊατρική κ.α.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Μπάστιαν Ραπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, βρήκαν ένα τρόπο να χρησιμοποιούν καθαρό γυαλί ως πρώτη ύλη εκτύπωσης.

Το γυαλί είναι ένα από τα αρχαιότερα υλικά της ανθρωπότητας, που χρησιμοποιείτο ήδη στην αρχαία Αίγυπτο. Οι Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο υγρό γυαλί, αποτελούμενο από νανοσωματίδια κρυστάλλων χαλαζία υψηλής καθαρότητας, αιωρούμενα μέσα σε ένα υγρό πολυμερές.

Μετά την εκτύπωσή του, το γυάλινο αντικείμενο μεταφέρεται σε φούρνο για περαιτέρω θερμική επεξεργασία της επιφάνειας του, προκειμένου να απομακρυνθεί το πολυμερές και να στερεοποιηθεί το εκτυπωμένο γυάλινο αντικείμενο, που αρχικά είναι ασταθές σαν…κέικ.

Όπως και με τα άλλα εκτυπωμένα αντικείμενα, το μέγεθος και η ακρίβεια των γυάλινων εκτυπώσεων εξαρτάται από το μέγεθος και την ακρίβεια του χρησιμοποιούμενου εκτυπωτή. Μέχρι τώρα έχουν εκτυπωθεί γυάλινα αντικείμενα μεγέθους μερικών εκατοστών. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές έχουν τυπώσει ένα γυάλινο κάστρο και μια γυάλινη κυψέλη μελισσών. Προσθέτοντας άλατα μετάλλων, είναι δυνατό το γυαλί-μελάνι να γίνει έγχρωμο.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, με τη βελτίωση της τεχνικής τους θα είναι δυνατό να εκτυπωθούν από μικροσκοπικά γυάλινα αντικείμενα (π.χ. φακοί για κάμερες) έως τεράστιες γυάλινες επιφάνειες (π.χ. προσόψεις κτηρίων). 

Διαφήμιση