Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Επιταχύνεται η εξάπλωση της καθαρής ενέργειας λόγω… κόστους

Επιταχύνεται η εξάπλωση της καθαρής ενέργειας λόγω… κόστους

0
Διαφήμιση

Δεδομένου ότι το κόστος της καθαρής τεχνολογίας συνεχίζει να μειώνεται, η ανθρωπότητα πέτυχε νέο ρεκόρ αύξησης του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2016, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ για το Περιβάλλον, το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, το UNEP Συνεργαζόμενο Κέντρο , και το Bloomberg New Energy Finance.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 17% μέσα σε ένα χρόνο. Το κόστος χερσαίας αιολικής ενέργειας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 18% και το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά 28%.

Μετά τις δραματικές μειώσεις του κόστους των τελευταίων ετών, η μη επιδοτούμενη αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος νέας ηλεκτρικής ισχύος σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, ακόμα και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλές κυβερνήσεις τώρα θα στραφούν στο να επιδοτούν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λόγους αξιοπιστίας δικτύου.

Περίπου 138,5 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνδέθηκαν στο δίκτυο το 2016, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 127,5 γιγαβάτ του 2015, αν και τα γιγαβάτ του 2016 προστέθηκαν μετά από επενδύσεις που ήταν κατά 23% χαμηλότερες από του 2015.

«Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, είναι το κλειδί για την επίτευξη της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν θέσεις εργασίας, παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για τους ανθρώπους που προηγουμένως δεν είχαν πρόσβαση και μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με ολοένα και πιο χαμηλό κόστος», καταλήγει η έκθεση.

«Ποτέ άλλοτε φθηνότερη καθαρή τεχνολογία δεν προσέφερε μια πραγματική ευκαιρία για τους επενδυτές να πάρουν περισσότερα με λιγότερα», δήλωσε ο Erik Solheim, εκτελεστικός διευθυντής του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

 

 

Πηγές: http://www.evwind.es/2017/04/07/global-renewable-energy-capacity-reach-record-levels-in-2016/59348 https://about.bnef.com/ http://web.unep.org/newscentre/more-bang-buck-record-new-renewable-power-capacity-added-lower-cost

Διαφήμιση