Αρχική Υγεία - Διατροφή Επιδεινώνει τη ροδόχρου νόσο στις γυναίκες λευκό κρασί και οινοπνευματώδη ποτά

Επιδεινώνει τη ροδόχρου νόσο στις γυναίκες λευκό κρασί και οινοπνευματώδη ποτά

0
Διαφήμιση

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ενοχοποιεί εκτός από το κόκκινο κρασί και το λευκό κρασί ότι αυξάνει τον κίνδυνο να προκαλέσει για πρώτη φορά σε μια γυναίκα τη συγκεκριμένη φλεγμονώδη δερματική διαταραχή που «φλογίζει» το πρόσωπο, την αποκαλούμενη και ως ροδόχρου νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή δερματολογίας και επιδημιολογίας Γουέν-Τσινγκ Λι του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (Journal of American Academy of Dermatology), μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 83.000 γυναίκες, από τις οποίες περίπου 5.000 εμφάνισαν για πρώτη φορά ροδόχρου νόσο σε διάστημα 14 ετών.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη συχνότητα και το είδος της κατανάλωσης αλκοόλ με τη ροζάκεια. Διαπιστώθηκε ότι όσες έπιναν λίγο λευκό κρασί (έως ένα ποτήρι την εβδομάδα), είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης ροδόχρου νόσου, σε σχέση με όσες δεν έπιναν καθόλου.

Ενώ όσες έπιναν συχνότερα λευκό κρασί (πάνω από πέντε ποτήρια την εβδομάδα), είχαν 49% μεγαλύτερο κίνδυνο. Για τα οινοπνευματώδη ποτά γενικά, πέντε ή περισσότερα την εβδομάδα αύξαναν κατά 28% τον κίνδυνο ροζάκειας.

Καθώς η μελέτη περιλάμβανε μόνο γυναίκες, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το λευκό κρασί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ροδόχρου νόσου και στους άνδρες.

Οι ερευνητές επίσης δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς το λευκό κρασί συνδέεται με την πρόκληση της εν λόγω διαταραχής. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το αλκοόλ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι αιτίες που κάποια άτομα την εμφανίζουν δεν είναι απόλυτα γνωστές. Πιστεύεται ότι η γενετική προδιάθεση, οι ορμόνες, η χρόνια έκθεση στον ήλιο και προβλήματα του γαστρεντερικού παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πρόκειται για μια διαταραχή των αγγείων του προσώπου, που αντιδρούν σε κάθε ερέθισμα: καφές, καυτερά, άγχος, ζέστη, αλκοόλ και άλλα κάνουν τα αγγεία του προσώπου πιο διαπερατά από ότι συνήθως και κάποια σωματίδια του αίματος “δραπετεύουν” στο δέρμα.

Το δέρμα γίνεται τελικά μόνιμα κόκκινο, με ευρυαγγείες και μικρές φλύκταινες (φυσαλίδες με πύον). Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζεται υπερτροφία περιοχών του προσώπου όπως στη μύτη (το λεγόμενο ρινόφυμα), στο μέτωπο ή τα βλέφαρα.

Η σημαντικότερη επιπλοκή είναι η κερατίτιδα. Περίπου 30% των ασθενών με ροδόχρου νόσο εμφανίζουν προβλήματα στα μάτια. Σε περίπτωση που υπάρχουν ενοχλήσεις πρέπει άμεσα να πραγματοποιείται επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Η αντιμετώπιση της ροδόχρου νόσου είναι δυστυχώς μακροχρόνια. Σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα και καταστάσεις που χειροτερεύουν την κατάσταση. Με κρέμες (πχ. μετρονιδαζόλη) πετυχαίνουμε σημαντική βελτίωση της εικόνας του δέρματος, χρειάζεται όμως χρόνος και υπομονή.

Εναλλακτικά μπορούμε να δοκιμάσουμε αντιβίωση σε χάπια, ενώ για πιο άμεσα αποτελέσματα το pulsed dye laser ή το παλμικό φως (IPL) είναι πολύ καλές εναλλακτικές. Το ρινόφιμα ή οι άλλες υπερτροφικές περιοχές αντιμετωπίζονται χειρουργικά με CO2 laser.

 

 

Πηγές: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019096221730292X https://www.aad.org/media/news-releases/alcohol-and-rosacea-in-women https://www.rosacea.org/weblog/new-study-finds-alcohol-raises-risk-rosacea-women https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170420114020.htm

Διαφήμιση