Αρχική Επιχειρείν Δράσεις για την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Δράσεις για την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας

0
Διαφήμιση

Το πλέγμα των δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, που προγραμματίζονται στο υπουργείο Εξωτερικών για το 2017, καθώς και όσες υλοποιήθηκαν το 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 25/4 στελέχη της πολιτικής ηγεσίας και διπλωμάτες της αρμόδιας διεύθυνσης (Β1, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού).

Απευθύνοντας εναρκτήριο χαιρετισμό στη σχετική εκδήλωση στο υπουργείο, με ακροατήριο γεν. γραμματείς άλλων υπουργείων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και υπηρεσιακά στελέχη, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος είπε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με στόχο την οικονομική διείσδυση σε αραβικές και αφρικανικές χώρες, αναπτύσσοντας διάφορες πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου (φόρουμ ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών), προκειμένου να απευθύνεται σε αυτές τις αγορές έχοντας και ένα «πολιτικό κεκτημένο».

Οτι έτσι η κυβέρνηση μπορεί να αναπτύσσει επαφές σε χώρες με αντιτιθέμενα συμφέροντα όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Οτι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας στο περιφερειακό περιβάλλον ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, ξεχωρίζοντας τομείς όπως ο τουρισμός και η φαρμακοβιομηχανία.

Χαρακτήρισε ως ένα από τoυς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής την στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, τη στενή συνεργασία με φορείς όπως οι ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, κ.α, βάζοντας ρόλο της κυβέρνησης να τις συντονίσει και να τις προσανατολίσει προς νέες αγορές, όπως το Ιράν («μετά το τέλος των κυρώσεων»), τη Σαουδική Αραβία («λόγω του πολύ φιλόδοξου σχεδίου που έχουν»), ή της Ινδονησίας («της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώραας»).

Τι έγινε

Ο διπλωμάτης Δ. Χαλεπίδης, από τη Β1 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, αναφερόμενος σε όσα έκανε το υπουργείο το 2016 ξεχώρισε δράσεις και επαφές που έγιναν με Κίνα, Ιράν, Ινδία, Ρωσία, Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Ιορδανία, Τουρκία, Τυνησία κ.α., τις «Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ ανά την Ελλάδα, ενημερώνοντας επιχειρηματίες για ξένες αγορές, τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, τις έρευνες αγοράς και μελέτες για ξένες αγορές που έκαναν τα διπλωματικά στελέχη και απέστειλαν στα κεντρικά στην Αθήνα προς διάχυση στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δίνοντας και κάποια στοιχεία για τη μέχρι τώρα σύνθεση των επιχειρηματικών αποστολών που διοργανώνει το ΥΠΕΞ στο εξωτερικό είπε ότι σε ποσοστό 42% εκπροσωπούνται επιχειρήσεις από τα τρόφιμα – ποτά, ακολουθούν οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Πρόσθεσε ότι τα αρμίδια Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων  (λειτουργούν 55, όλα σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό) που δέχονται τα περισσότερα αιτήματα από Ελληνες επιχειρηματίες για την παροχή της όποιας βοήθειας και στήριξης είναι κατά σειρά αυτά σε Πεκίνο, Σανγκάη, Ντουμπάι Λονδίνο, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Παρίσι, Σόφια.

Τι προγραμματίζεται

Για το 2017 ξεχώρισε την επίσκεψη, στα μέσα Μάη, του πρωθυπουργού στην Κίνα, και την υπογραφή 3ετούς Προγράμματος Συνεργασίας, την επίσκεψη το καλοκαίρι του Αλ. Τσίπρα στη Σερβία, και αργότερα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με το Ισραήλ. Επίης αναφέρθηκε σε προγραμματιζόμενες Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές με Ιορδανία, Ιράν, Αλγερία, Μαρόκο, Καταρ κ.α., την διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε Ρωσία, Ολλανδία κ.α., την ενίσχυση των διμερών σχέσεων όπως με τη Γερμανία.

Στάθηκε ιδιαίτερα σε μια προσπάθεια να στηριχτεί η εξαγωγή νωπών φρούτων στις αγορές της Απω Ανατολής.

Προσδιόρισε επίσης ως έργο των διπλωματών, στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, την πληροφόρηση που θα παρέχουν σε επιχειρηματίες του εξωτερικού σε τομείς όπως τουρισμός, ακίνητα, τρόφιμα – ποτά, ενέργεια, πολιτιστική βιομηχανία.

Το γεωπολιτικό χρηματιστήριο της Ενέργειας

Ενδιαφέρον είχε και η ενότητα «Στόχοι και προτεραιότητες της Ελλάδας για την ανάπτυξη Διεθνών Ενεργειακών υποδομών», που ανέπτυξε ο διπλωμάτης Κων. Κόλλιας, (από τη Β7 Διεύθυνση).

«Χαράσσονται οι δρόμοι για τις επόμενες δεκαετίες», είπε εστιάζοντας και στην ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνέδεσε το θέμα με την «γεωπολιτική ανάδειξη» της χώρας, σε ένα «πλαίσιο ραγδαίων εξελίξεων» στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, την «καίρια γεωγραφική θέση της χώρας», και με στόχο «να καταστεί η Ελλάδα κόμβος ενεργειακός, με επίκεντρο φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό».

Ξεχώρισε τα έργα του ΤΑP, τους σταθμούς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, την υποθαλάσσια διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, τις επαφές με τους Ρώσους για τη Νότια Οδευση φυσικού αερίου, τον EAST MED μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ, και τις υποθαλάσσιες καλωδιώσεις για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των τριών χωρών, και μεταξύ ΕΕ – Αφρικής.

«Αν προχωρήσουν αυτά σίγουρα θα έχουμε ενισχυμένη τη θέση της χώρας στο άτυπο γεωπολιτικό χρηματιστήριο της περιοχής» κατέληξε.

Συνέργειες για την επιχειρηματικότητα

Κλείνοντας, την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ , Γ. Τσίπρας έβαλε στόχο να «μετασχηματιστεί» το «γραφειοκρατικό» ελληνικό αστικό κράτος, να αντιμετωπιστούν οι «παθογένειές» του ώστε να «υπηρετηθεί» η επιχειρηματικότητα. Ζήτησε προς τούτο τη «συνέργεια» και των επιχειρηματιών, να συνεχιστούν τα «ανοίγματα» στο εξωτερικό. Τους υποσχέθηκε, δε, «συστηματοποίηση της συνέργειας» αυτής το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διέκρινε «συμπτώσεις» στα σχέδια των Κινέζων επιχειρηματιών για να κατοχυρώσουν διαύλους μεταφοράς εμπορευμάτων τους στην ΕΕ με τα αντίστοιχα εδώ για ανάδειξη της χώρας σε διαμεταμομιστικό κόμβο.

Ευκαιρίες είδε και στις σχέσεις με Ισραήλ, Βαλκάνια, ΗΠΑ, όπως και τις αγορές στην Υποσαχάρια Αφρκή και τη Λατινική Αμερική.

Διαφήμιση