Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Δεν προτίθεται το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου

Δεν προτίθεται το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου

0
Διαφήμιση

Η ολοκλήρωση του τεράστιου αγωγού που θα συνδέει τα πεδία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τα δίκτυα της Ευρώπης είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ στο υπουργικό του συμβούλιο.

«Η υλοποίηση του αγωγού αερίου είναι ήδη μια πραγματικότητα, παρά τα εμπόδια που θέτουν κάποιοι εδώ και δέκα χρόνια», δήλωσε ο Αλίεφ, αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, με προβλεπόμενο κόστος κατασκευής που ξεπερνά τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ομάδες περιβαλλοντικής προστασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρούν στην κατασκευή του έργου, υποστηρίζοντας ότι θα εδραιώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ότι η κατασκευή του στη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία θα αναγκάσει κοινότητες σε μετεγκατάσταση και αναστάτωση.

TAP-AG.COM

Τον περασμένο μήνα, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε το τελικό τμήμα του αγωγού, που θα διασχίζει την Αδριατική και θα καταλήγει στην Απουλία, προκαλώντας διαμαρτυρίες από ακτιβιστές. Προετοιμασίες για τον αγωγό γίνονται και στην Ελλάδα και την Αλβανία, με τις κυβερνήσεις να ετοιμάζονται για την απόκτηση γης από αγρότες.

Τα οικολογικά και περιβαλλοντικά κινήματα ετοιμάζονται να αντισταθούν στην κατασκευή του αγωγού…

Δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση του αγωγού έχουν ήδη εγκριθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών. Σύμφωνα με τον Αλίεφ, η κριτική των ακτιβιστών είναι «παράλογη» και τηρούνται όλα τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το 2017 θα είναι αποφασιστικής σημασίας, και το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει την έναρξη του έργου», κατέληξε.

Το έργο προχωρά με την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει ότι θα σταματήσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και η ιταλική Eni υπέγραψαν μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την πρόσβαση της ρωσικής εταιρείας στον αγωγό.

http://www.climatechangenews.com/2017/04/11/azerbaijan-president-gas-pipeline-eu-will-not-stopped/

Διαφήμιση