Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Η Σουηδική κυβέρνηση βάζει “πράσινο” φόρο στα αεροπορικά εισιτήρια

Η Σουηδική κυβέρνηση βάζει “πράσινο” φόρο στα αεροπορικά εισιτήρια

0
Διαφήμιση

H κυβέρνηση της Σουηδίας προτίθεται να προτείνει ένα αμφιλεγόμενο φόρο επί των αεροπορικών εισιτηρίων για να αντισταθμίσει την έλλειψη του ΦΠΑ για τις διεθνείς πτήσεις και τις χαμηλές τιμές των αεροπορικών εταιρειών που πληρώνουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο φόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 430 κορώνες (μεταξύ περίπου 8.8 δολάρια και 48 δολάρια) ανά εισιτήριο ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών Per Bolund

Η πρόταση θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό νομοσχέδιο 2018, και ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, 2018.

“Σκοπεύουμε να υποβάλουμε προς έλεγχο συνταγματικής νομιμότητας, πριν από το καλοκαίρι, πρόταση σχεδίου νόμου που θα βασίζεται στην εισηγητική πρόταση της επιτροπής”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την αρχική εισηγητική πρόταση της προπαρασκευαστικής επιτροπής, τα εισιτήρια των πτήσεων εσωτερικού της Σουηδίας θα ακριβύνουν κατά 80 SEK ενώ με 280 SEK υπολογίζεται να επιβαρυνθούν οι πτήσεις προς τις πιο μακρινές ευρωπαϊκές χώρες και με 430 SEK οι διαδρομές άνω των 600 μιλίων (ΑΣΙΑ, ΗΠΑ κ.ά).

Η επιβολή του φόρου υπολογίζεται να αποφέρει στο σουηδικό δημόσιο ετήσια έσοδα 1, 8 δις κορωνών ενώ εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα ταξίδια προς το εξωτερικό κατά 2% και το εσωτερικό κατά 5%.

Η κυβέρνηση επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους και υπολογίζει ότι ο φόρος θα επιφέρει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 0,08 έως 0,2 εκατ. τόνους.

 

Πηγές:http://www.reuters.com/article/us-sweden-government-tax-idUSKBN13P25A  https://www.thelocal.se/20170315/swedish-government-wants-new-tax-on-airline-tickets http://www.ttrweekly.com/site/2017/03/sweden-calls-for-tax-on-air-tickets/

Διαφήμιση