Αρχική Τεχνολογία «Plug-and-play» εξωσκελετός για ανθρώπους με αναπηρία – Δείτε το βίντεο

«Plug-and-play» εξωσκελετός για ανθρώπους με αναπηρία – Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

«Plug-and-play» αποκαλείται ο νέος εξωσκελετός για ανθρώπους καθηλωμένους σε αναπηρικά καροτσάκια, ο οποίος χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στα καροτσάκια, καθώς μπορεί να αποσυναρμολογείται και να μεταφέρεται με ευκολία όταν ο χρήστης βρίσκεται στο καρότσι, και να συναρμολογείται και ενεργοποιείται εύκολα όταν επιθυμεί να περπατήσει.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να υποκαταστήσουμε την αναπηρική καρέκλα- τη λειτουργία που έχει – για ένα άτομο με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Την χρησιμοποιούν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και η τεχνολογία μέχρι τώρα δεν επιτρέπει την αντικατάσταση μιας τέτοιας συσκευής» λέει στο Reuters ο Λορέντζο ντε Μικιέλι, project manager της εταιρείας.

Οπότε, η επιλογή ήταν η συνδυαστική χρήση. Όπως εξηγεί ο Ματέο Λαφράνκι, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, «η ιδέα μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την αναπηρική καρέκλα επειδή οι παραπληγικοί μπορούν να κάνουν τα πάντα με αυτήν. Αλλά η ιδέα μας είναι να παρουσιάσουμε ένα νέο concept το οποίο μπορεί να καταστήσει δυνατή τη συνδυαστική χρήση ενός εξωσκελετού με την αναπηρική καρέκλα».

Σε κάθε πόδι υπάρχουν δύο ηλεκτρικοί κινητήρες, ένας στο γόνατο και ένας στον γοφό. Η μπαταρία, η οποία είναι προσκολλημένη στο κάτω μέρος της ράχης, διαρκεί περίπου τρεις ώρες με πλήρη φόρτιση. Οι δημιουργοί του κάνουν λόγο για έναν plug-and-play εξωσκελετό, ακριβώς επειδή είναι δυνατή η εύκολη αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του, αλλά και η συναρμολόγηση και ενεργοποίησή του, ανάλογα με τη στιγμή που τον χρειάζεται ο χρήστης.

«Ρωτήσαμε κάποιους ασθενείς που είχαν χρησιμοποιήσει κάποιους άλλους τύπους εξωσκελετών και…τελικά ήταν πραγματικά άβολο για αυτούς να ζητούν από άλλους ανθρώπους να τους βοηθούν να καθίσουν και να τους μετακινούν.

Οπότε θέλουν να είναι πλήρως αυτόνομοι. Έχοντας ένα πλήρως αρθρωτό σύστημα είναι πολύ πιο εύκολο να μεταφέρεται και να μετακινείται, οπότε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα» λέει ο Λαφράνκι.

Η ομάδα ελπίζει μακροπρόθεσμα ο μηχανισμός της να βοηθά τους χρήστες αναπηρικών καροτσιών να πραγματοποιούν καθημερινές εργασίες ανεξάρτητα, όπως το να μεταχειρίζονται αντικείμενα στην κουζίνα ή να χρησιμοποιούν την τουαλέτα χωρίς βοήθεια.

Οι αρχικές δοκιμές ήταν ενθαρρυντικές, ενώ για αργότερα μέσα στο έτος έχουν προγραμματιστεί κλινικές δοκιμές για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή βελτιστοποίηση πριν η συσκευή αρχίσει να διατίθεται στην αγορά.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=iWTwrPfSTs0

 

 

Πηγές: http://www.reuters.com/video/2017/03/14/plug-and-play-exoskeleton-boosts-autonom?videoId=371297441 http://www.vocativ.com/411260/exoskeleton-attaches-to-wheelchair/ http://katcarrera.com/Plug-and-play_exoskeleton_boosts_autonomy_for_wheelchair_users.

Διαφήμιση