Αρχική Περιβάλλον Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έμειναν σταθερές το 2016

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έμειναν σταθερές το 2016

0

Οι παγκόσμιες εκπομπές που σχετίζονται με το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2) – η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον άνθρωπο – παρέμειναν στα ίδια επίπεδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την ανάλυση των προκαταρκτικών στοιχείων για το 2015 που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγει το συμπέρασμα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν κορυφωθεί, ή αν θα συνεχιστεί η αύξηση τα επόμενα χρόνια, αλλά τα ευρήματα ενισχύουν την αυξανόμενη αίσθηση ότι είναι πλέον δυνατό να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη χωρίς αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα, αποφαίνεται η έκθεση.

Σύμφωνα με αυτήν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας έφτασαν περίπου τους 32,1 δισεκατομμύρια τόνους το περασμένο έτος, στα ίδια επίπεδα με το 2015 και το 2014. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,1%, όπως τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι τώρα η οικονομική ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό συνδυάζεται με την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και της έντασης της ενέργειας, με τις συναφείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η έκθεση υποδεικνύει ότι ο πλανήτης μπορεί να σπάσει αυτόν τον κύκλο.

Η σταθερότητα των παγκόσμιων εκπομπών είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής άνθρακα σε ορισμένες χώρες και της μείωσης σε άλλες.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο μεγαλύτερες παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, σημείωσαν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 3% και η οικονομία αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ στην Κίνα, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 1,6% και η οικονομία αναπτύχθηκε κατά το εντυπωσιακό 6,7%.

Επιπλέον, οι εκπομπές στην Ευρώπη παρέμειναν σταθερές. Συνδυαστικά, αυτές οι επιδόσεις ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν την αύξηση των εκπομπών σε ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της επιτυχίας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για το 50% της συνολικής παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2016.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα δεδομένα και την ανάλυση θα περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση World Energy Outlook για την ενέργεια και την ποιότητα του αέρα που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του Ιουνίου.

 

 

Πηγές: http://www.iea.org/newsroom/news/2017/march/iea-finds-co2-emissions-flat-for-third-straight-year-even-as-global-economy-grew.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here