Αρχική Υγεία - Διατροφή Ο διαβήτης προκαλεί σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις και στους νέους

Ο διαβήτης προκαλεί σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις και στους νέους

0
Διαφήμιση

Ένας στους πέντε νέους με τύπου 1 διαβήτη καθώς και το 7% των νέων με διαβήτη τύπου 2, εκδηλώνουν μία σοβαρή πάθηση των ματιών πριν καλά καλά φτάσουν στα 24 τους χρόνια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν, συμπεριέλαβε 4.008 παιδιά και εφήβους, διαγνωσθέντες ασθενείς με τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, κάτω των 21 ετών στους οποίους έγινε αξιολόγηση της όρασής τους και αποκάλυψε ενδείξεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 6 ετών.

Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης (κατά μέσο όρο ήταν λίγο παραπάνω από 3 χρόνια), το 14% από αυτούς είχαν εκδηλώσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ειδικότερα, από τους 2.240 νέους με διαβήτη τύπου 1, το 20,1% είχαν εκδηλώσει την οφθαλμοπάθεια μέσα σε 3,2 χρόνια παρακολούθησης, ενώ από τους 1.768 νέους με διαβήτη τύπου 2, το 7,2% εκδήλωσαν τη νόσο μέσα σε 3,1 χρόνια παρακολούθησης.

Η μελέτη έδειξε πως οι νέοι με αρρύθμιστο σάκχαρο, όπως αυτό καθορίζεται από τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), υπονομεύουν την όρασή τους. Κάθε αύξηση της HbA1c κατά 1%, συνοδευόταν με αύξηση 20% του κινδύνου για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στους νέους με τύπου 1 διαβήτη και 30% σε όσους είχαν τύπου 2 διαβήτη.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες από τη μελέτη αυτή διαπίστωσαν ότι οι νέοι με τύπου 1 διαβήτη εκδηλώνουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ταχύτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους με τύπου 2 διαβήτη.

Όπως λένε οι ερευνητές, παλαιότερα τα περισσότερα παιδιά που έπρεπε να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους έπασχαν από τύπου 1 διαβήτη, που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Σήμερα, όμως, σχεδόν οι μισοί έφηβοι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη έχουν την τύπου 2 μορφή, που συνδέεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Δρ. Σοφία Γουάνγκ, από το Τμήμα Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών του πανεπιστημίου, μέχρι σήμερα επικρατούσε η αντίληψη ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πολύ σπάνια στους νέους με διαβήτη, γεγονός που αποδεικνύεται λάθος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (AAO).

 

Πηγές: http://www.webmd.com/diabetes/news/20170323/many-kids-with-diabetes-missing-out-on-eye-exams-study-finds https://medicalxpress.com/news/2017-03-youths-diabetes-screened-diabetic-retinopathy.html https://www.medpagetoday.com/ophthalmology/generalophthalmology/64073

Διαφήμιση