Αρχική Υγεία - Διατροφή Η απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα μετά τα 60 έτη δείχνει πρόβλημα υγείας

Η απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα μετά τα 60 έτη δείχνει πρόβλημα υγείας

0
Διαφήμιση

Η απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία χωρίς δίαιτα δεν είναι φυσιολογική απόρροια της γήρανσης, αλλά πιθανή ένδειξη υποσιτισμού ή σοβαρού προβλήματος υγείας, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν σε 855 εθελοντές ανακάλυψαν ότι το 36% των 60άρηδων θεωρούν φυσιολογικό να χάνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν, ενώ το 75% ουδέποτε ανησύχησαν για τον εαυτό τους ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, το οποίο έχανε βάρος χωρίς να προσπαθεί.

Την ίδια στιγμή, όμως, το 54% είπαν ότι θα ανησυχούσαν αν ένας συγγενής ή φίλος τους ήταν πολύ υπέρβαρος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι υποτιμούν τις αιτίες και τις συνέπειες της απίσχνασης στην υγεία, λένε οι ειδικοί.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από τον βρετανικό οργανισμό για το υποσιτισμό Malnutrition Task Force, η αθέλητη απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία συχνά αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη υποσιτισμού, καρκίνου, άνοιας, ηπατοπάθειας ή άλλων ασθενειών.

Άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα υποσιτισμού είναι κόπωση, μειωμένη ενεργητικότητα, ίλιγγοι και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων διαφοροποιούνται με την ηλικία, αλλά πολύς κόσμος δεν το ξέρει ή δεν κάνει κάτι γι’ αυτό, με συνέπεια να διατρέχει κίνδυνο υποσιτισμού.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο. Μόνο στη Βρετανία υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών είναι υποσιτισμένοι ή κινδυνεύουν να φθάσουν στον υποσιτισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του MTF.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού διατρέχουν οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται μόνοι ή έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά γεγονότα (π.χ. την απώλεια του/της συζύγου τους) που επηρεάζουν αρνητικά την όρεξή τους.

Οι υποσιτισμένοι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επισκέπτονται τακτικά τους γιατρούς και αυξημένες πιθανότητες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

 

Πηγές:https://www.pressreader.com/uk/daily-express/20170313/281986082360031 http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/elderly-people-risk-health-problems-10012421 http://www.dailymail.co.uk/news/article-4307462/Weight-loss-elderly-early-warning-signs.html

Διαφήμιση