Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Εύσημα στην Ελλάδα για τον τουρισμό από τον γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού...

Εύσημα στην Ελλάδα για τον τουρισμό από τον γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Ταλέμπ Ριφάι

0
Διαφήμιση

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τα επιτεύγματα του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Ταλέμπ Ριφάι Γενικός Γραμματές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο κ. Ριφάι υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου για τη χώρα τονίζοντας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ότι το 2016 ήταν το έβδομο έτος ανάπτυξης του τουρισμού περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τομέα.

«Η μεγέθυνση ήταν 3,9% διεθνώς. Περίπου 1,2 δισ. τουριστών ταξίδεψαν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε διεθνώς. Όπως η οικονομική κατάσταση, σεισμοί, ζητήματα ασφάλειας, ασθένειες. Παρόλα αυτά αναπτύσσεται ο τουρισμός. Μεταξύ 3-4% θα είναι η αύξηση του κλάδου» τόνισε.

Δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένο για την Ελλάδα προσθέτοντας ότι «δεν το λέω ως φιλοφρόνηση, δύο τρία χρόνια πριν όλοι περίμεναν τη χώρα να διαλυθεί. Κανείς δεν ήταν έτοιμος να στοιχηματίσει για το μέλλον είτε εντός είτε εκτός».

«Το ρεκόρ των 27,5 τουριστών της Ελλάδας είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ρεκόρ. Και αντιπροσωπεύει ένα διπλάσιο ρεκόρ ανάπτυξης, ενώ και το 2017 αναμένεται να είναι μια εντυπωσιακή χρονιά. Σύμφωνα με τους επτά μεγαλύτερους tour operator όπως η TUI και η Thomas Cook οι προκρατήσεις έχουν αυξηθεί από 15-45%. Κι αυτό δείχνει ότι η σεζόν θα είναι πολύ καλή. Το 25% του ΑΕΠ στη χώρα είναι στον τουρισμό και το 1/5 του εργατικού δυναμικού είναι στον κλάδο. Το τι συμβαίνει ή όχι στον τουρισμό έχει εθνικό αντίκτυπο» είπε.

Επισήμανε ότι η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα την διετία 2015-2016  δεν οφείλεται στις τουριστικές απώλειες άλλων προορισμών στην ευρύτερη περιοχή  αλλά σε τρεις κυρίως παράγοντες και συγκεκριμένα:

  • Στην εφαρμοζόμενη εθνική  τουριστική πολιτική που όπως τόνισε είναι απόλυτα επιτυχημένη και κινείται στην σωστή κατεύθυνση. 
  • Στην επιτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς όπως ανέφερε η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού, με απόλυτη προτεραιότητα στην διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Έχετε κερδίσει το σεβασμό όλου του κόσμου λόγω της στάσης που τηρήσατε και αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη μεταστροφή στον τρόπο που βλέπει ο κόσμος την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
  • Στην ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για την ανάπτυξη του τουρισμού που αποκόμισε και στο πλαίσιο των συναντήσεων του στην Αθήνα  με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.  Προκόπη Παυλόπουλο, και την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Εκτίμησε ότι αυτή είναι η ώρα των επενδύσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις για την προβολή καθώς η προβολή θα φέρει ανθρώπους.

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά σημείωσε πως «πετύχαμε τους στόχους το 2016, συνεχίσαμε μια πολύ καλή χρονιά όπως το 2015. Αναπτύξαμε περιφερειακές αγορές, υπήρξε πύκνωση των δρομολογίων. Είχαμε αύξηση 10% των τουριστών υψηλού εισοδήματος και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας».

Η Υπουργός επισήμανε ότι μέσα από την υλοποιούμενη τουριστική πολιτική, η Ελλάδα προωθείται και προβάλλεται πλέον διεθνώς ως προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.  Με αφορμή  το έτος 2017 που έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, η υπουργός επισήμανε ότι η τουριστική πολιτική διασφαλίζει τις προϋποθέσεις  για την διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας,  μέσα από την  ήπια τουριστική ανάπτυξη. 

Διαφήμιση