Αρχική Επιχειρείν Ευκαιρίες για το ελληνικό επιχειρείν στην Τουρκία

Ευκαιρίες για το ελληνικό επιχειρείν στην Τουρκία

0
Διαφήμιση

Ευκαιρίες για το ελληνικό επιχειρείν στην Τουρκία εντοπίζουν οι Έλληνες διπλωμάτες στην Άγκυρα!

Κώτσας Κέντζου

Σε κλαδική μελέτη για τις κατασκευές στην Τουρκία, έστειλε στα κεντρικά του ΥΠΕΞ, στην Αθήνα, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα τονίζει ότι «στην Τουρκία την παρούσα περίοδο πραγματοποιούνται πολλά έργα υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια, σήραγγες, μετρό, Ενέργεια).

Επίσης, πραγματοποιούνται εκτεταμένα έργα κατασκευής κατοικιών, εμπορικών κέντρων, έργων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα, έργων αναπαλαίωσης και ανοικοδόμησης στο ιστορικό κέντρο πόλεων».

«Εκτίμησή μας», συνεχίζει η πρεσβεία, «είναι ότι η έντονη αυτή κατασκευαστική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη τουλάχιστον πενταετία, δεδομένου αφ’ ενός του μεγέθους των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών και αφ’ ετέρου του ενδιαφέροντος διεθνών τραπεζών, όπως η EBRD, για χρηματοδότηση έργων υποδομής».

«Συνεπώς», εκτιμά, «ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούσαν ενδεχομένως, βάσει τεχνογνωσίας, να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, καθώς μάλιστα η εμπειρία έχει αποδείξει πως οι τουρκικές κατασκευαστικές δεν είναι αρνητικές σε διεθνείς συνεργασίες».

Ευκαιρίες και σε Ενέργεια και ΑΠΕ

Η ελληνική πρεσβεία συμπληρώνει: «Δυνατότητες παρουσιάζονται επίσης στον τομέα υπηρεσιών και έργων που προσανατολίζονται προς τη μείωση του κόστους Ενέργειας, την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργειακής επάρκειας, την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ελληνικές εταιρείες ΑΠΕ που με την τεχνογνωσία και την πείρα τους θα μπορούσαν να επιδιώξουν συνέργειες με αντίστοιχες τουρκικές».

«Επιπλέον, σημαντικές ευκαιρίες διανοίγονται για συνεργασίες ελληνικών και τουρκικών εταιρειών σε τρίτες χώρες, καθώς οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν πρόσβαση σε διαφοροποιημένες αγορές (Ρωσία – χώρες ΚΑΚ αφενός, αραβικά κράτη αφετέρου), στις οποίες μάλιστα παρουσιάζονται ανάγκες ανοικοδόμησης και κατασκευής υποδομών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση τόσο της Ρωσίας, όπου τα κέρδη από τις δραστηριότητες των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια αποτιμώνται σε 65 δισ. δολάρια όσο και των χωρών της Βορείου Αφρικής και της εγγύς γειτονίας της Τουρκίας (χώρες περί τη Μαύρη Θάλασσα, Β. Ιράκ)».

«Δυνατότητες διαφαίνονται επίσης για συνεργασίες με τουρκικές εταιρείες στον τομέα των κατασκευών λιμένων και της ναυπηγοκατασκευαστικής», καταλήγει η πρεσβεία.

Διαφήμιση