Αρχική Περιβάλλον Δολοφονία ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο στη Γαλλία

Δολοφονία ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο στη Γαλλία

0
Διαφήμιση

Το βράδυ της Δευτέρας λαθροθήρες εισέβαλαν σε ζωολογικό κήπο στη Γαλλία παραβιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας και πυροβόλησαν έναν τετράχρονο ρινόκερο. Στη συνέχεια, έκοψαν το ένα από τα δυο κέρατά του με πριόνι και το πήραν. Οι φύλακες που βρήκαν τον νεκρό ρινόκερο, ήταν σε κατάσταση σοκ. Οι άλλοι δυο ρινόκεροι του κήπου ήταν σώοι και αβλαβείς.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό το WWF, μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα βγήκαν και τα επίσημα στοιχεία λαθροθηρίας ρινόκερων στη Νότια Αφρική. Από μόλις 13 δολοφονίες το 2007, δέκα χρόνια μετά ξεπερνάμε τις 1054 ανά έτος. Το νούμερο είναι συγκλονιστικό αν αναλογιστούμε ότι στην Αφρική εκτιμάται ότι απομένουν συνολικά περίπου 25.000 λευκοί και μαύροι ρινόκεροι.

Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, «με μεγάλο πιθανό όφελος και σχετικά μικρό ρίσκο, το παράνομο εμπόριο ακόμα βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Μέχρι να αναληφθεί αποτελεσματική δράση, ο χρόνος θα κυλάει ανησυχητικά για τα πιο σπάνια ζώα του πλανήτη.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό τέτοιου είδους που αναφέρεται στην Ευρώπη. Αιτία είναι η τεράστια ζήτηση για το κέρατο του ρινόκερου σε μαύρες αγορές της Ασίας, όπου η τιμή του αγγίζει τα 60.000 δολάρια το κιλό, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την τιμή του χρυσού. Τα πλοκάμια του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, που συνολικά εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, μεταφέρουν μέσα σε λίγα 24ωρα ένα κέρατο από την Ευρώπη ή την Αφρική στην Ασία για να πουληθεί στη μαύρη αγορά.

Η ζήτηση σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από το Βιετνάμ, όπου φημολογείται ότι το κέρατο του ρινόκερου αποτελεί μαγική θεραπεία για τον καρκίνο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το κέρατο του ρινόκερου στην πραγματικότητα αποτελείται από κερατίνη, δηλαδή την ίδια ουσία με τα ανθρώπινα μαλλιά και νύχια.

Το WWF μαζί με πολλούς άλλους φορείς εδώ και χρόνια καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Κύριο μέλημα δεν είναι μόνο η προστασία των ζώων από θηροφύλακες, αλλά και η αντιμετώπιση του ίδιου του κυκλώματος του εμπορίου.

Πολλές χώρες ακόμα δεν έχουν ούτε τους απαραίτητους ελέγχους στα σύνορα, ούτε και επιβάλλουν αυστηρές ποινές στους διακινητές όταν συλλαμβάνονται».

Στο μεταξύ, μετά το πρόσφατο περιστατικό στη Γαλλία, οι ζωολογικοί κήποι στην Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Διαφήμιση