Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Δασικοί χάρτες: Τι ζήτησε από τους δήμους ο Φάμελλος – Ρύθμιση για...

Δασικοί χάρτες: Τι ζήτησε από τους δήμους ο Φάμελλος – Ρύθμιση για αγρότες

0
Διαφήμιση

Κατάθεση των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων ζητεί από τους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ενώ προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τον αγροτικό χώρο.

Μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τους δασικούς χάρτες υπογράμμισε τη σημασία της ενεργοποίησης των δήμων καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν «να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας» και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά το στάδιο ανάρτησης των δασικών χαρτών, διαδικασία που συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία γι’ αυτούς.

«Ζητάμε αυτό να γίνει σε επίπεδο Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητήσαμε από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που το έχει εντοπίσει, να βοηθήσει και να συμβάλλει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι χάρτες δεν αποτελούν πρόβλημα, αντίθετα αναδεικνύουν πάρα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις που έχουμε στη χώρα μας» τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που προέκυψε και αφορά περιοχές του νομού Κιλκίς όπου είχε αναρτηθεί και κυρωθεί ο δασικός χάρτης αλλά εκεί οι πολίτες δεν το είχαν μάθει.

Για την τροπολογία που εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή σχετικά με τους δασικούς χάρτες είπε ότι «παρατείνεται για ενάμιση μήνα η υποβολή των αντιρρήσεων δίνοντας έτσι το χρόνο και στους πολίτες να ενημερωθούν και στους δήμους να επισπεύσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους».

«Ταυτόχρονα επιλύεται νομοθετικά το θέμα της άρσης αναδάσωσης σε περιοχές που δεν είχαν δασική χρήση και δασικά χαρακτηριστικά πριν από την κήρυξη της αναδασωτέας. Όπως επίσης αποκτά νομική βάση ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και βέβαια εισάγεται στις υποχρεώσεις εκπόνησης δασικών χαρτών και η λειτουργία των αναδασμών. Ταυτόχρονα έχουμε μειώσει πολύ τα τέλη αντιρρήσεων, έχουμε προετοιμάσει μια υπουργική απόφαση η οποία θα προκύψει αυτή την εβδομάδα για τα πρόδηλα λάθη, εκεί, δηλαδή, που υπάρχει λάθος εκ μέρους της υπηρεσίας στο χάρτη και δεν ευθύνεται ο πολίτης, οπότε δεν θα πληρώνει και τέλη αντιρρήσεων» πρόσθεσε.

Νέα νομοθετική ρύθμιση

Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση «η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις εκτάσεις που είναι ήδη στο σύστημα επιδοτήσεων και έχουν προκύψει από περιοχές όπου έχει τροποποιηθεί η χρήση, να μπορέσουν οι αγρότες να παραλάβουν το δικαίωμα χρήσης ή το δικαίωμα εξαγοράς δασικών εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, με μικρότερο όμως κόστος και με ένταξη στο πρόγραμμα των 100 δόσεων».

Αυτό, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα να τακτοποιηθεί και ο αγροτικός χώρος χωρίς να επιτραπεί καμία εμπορική αξιοποίηση του δάσους και καμία νομιμοποίηση κατοικίας ή πισίνας μέσα σε δασική έκταση, κάτι το οποίο αντίκειται και στο Σύνταγμα.

Για τα αιτήματα των δήμων

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των δήμων της χώρας επισήμανε: υπάρχει ήδη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε μια υπουργική απόφαση για να υπάρχει εξαίρεση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από τα τέλη αντιρρήσεων κάτι που ζητά και η ΠΕΔ – ΚΜ . Θα προωθηθεί και μια υπουργική απόφαση για τα θέματα των ΟΤΑ γιατί και οι ΟΤΑ έχουν μεγάλες εκτάσεις.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Πιεστικό χρονοδιάγραμμα

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες των δασικών χαρτών ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πολύ πιεστικό από τώρα, το πολύ δύο μηνών για την υποβολή αιτήσεων χρήσης ή κυριότητας έτσι ώστε να συνδυάζεται με το χρονοδιάγραμμα ανάρτησης δασικών χαρτών που έχει παραταθεί. Επίσης θα υπάρξει ένα πολύ περιορισμένο χρονοδιάγραμμα για την εξέταση των αιτήσεων αυτών από τις δασικές υπηρεσίες, της τάξης των έξι μηνών ώστε μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 να έχουν τελειώσει τα πάντα».

Διαφήμιση