Αρχική Ενέργεια Αντιδράσεις για τη ΔΕΗ

Αντιδράσεις για τη ΔΕΗ

0
Διαφήμιση

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης σχετικά με την προοπτικής πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ενώ οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ που ενημερώθηκαν για την πορεία της διαπραγμάτευσης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτη εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να μπουν τέλος στα ««πειράματα με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας».

Η πώληση μονάδων -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- της ΔΕΗ είναι, όπως όλα δείχνουν, μονόδρομος, καθώς, πέρα από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών -στο πλαίσιο των εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης-, αυτό ίσως αποτελέσει και την αναπόφευκτη συμβιβαστική λύση σε περίπτωση επιβολής προστίμου με τη λήξη της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα προχωρήσει η ΓΕΝΟΠ, όπως προανήγγειλε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρός της Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Αδαμίδης επιβεβαίωσε την προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων (όχι και υδροηλεκτρικών σε αυτή τη φάση) και πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το χαρτοφυλάκιο που θα πουληθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, η όποια λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Ο ίδιος κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς -τουλάχιστον της Δυτικής Μακεδονίας- να συμπαρασταθούν στην Ομοσπονδία όταν θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όπως έγινε και το 2014».

Π. Σκουρλέτης: Να αντιταχθούμε στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ

Θέση στο ζήτημα πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, δηλώνοντας εκ νέου αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;», διερωτάται σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών και κάνει λόγο για «επίθεση, η οποία στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ», για να συμπληρώσει πως «στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ’ ό,τι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κ. Χατζηδάκης: Οδηγούν με βεβαιότητα σε κατάρρευση τη ΔΕΗ

Σε δήλωσή του, με αφορμή τις διαφωνίες που καταγράφονται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα, αλλά και ορμώμενος από το άρθρο του πρώην ΥΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ, από το 95% της αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ένα μοντέλο Φρανκενστάιν, που οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε πως σήμερα «ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο, επιτιθέμενος στην ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιφυλάξεις της».

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., και η κυβέρνηση «εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ».

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης είναι, εκ των πραγμάτων, εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ ζημιώνεται καίρια και η εθνική οικονομία πλήττεται στο σύνολό της», κατέληξε.

Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. είναι όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ

«Η Ν.Δ. είναι το όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων εγχώριων και ευρωπαϊκών», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας στον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η Νέα Δημοκρατία όσο μιλάει εκτίθεται και «ο κ. Χατζηδάκης είναι πλήρως αποκαλυπτικός για το ρόλο του κόμματός του».

«Φθάνει στο σημείο να ζητά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ζήτημα που δεν το θέτουν ούτε καν οι ίδιοι οι δανειστές, παραδίδοντας έτσι, τα δίκτυα της χώρας, ένα φυσικό μονοπώλιο, σε ιδιώτες. Σημειωτέον, η ΔΕΗ από το συγκεκριμένο σχέδιο, που ήδη υλοποιείται και διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράξει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ», συνέχισε ο πρώην ΥΠΕΝ.

Ακόμη, υποστήριξε ότι ο κ. Χατζηδάκης «ψεύδεται ή έχει άγνοια, όταν ισχυρίζεται ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ) είναι δωρεάν». «Μακάρι το σχέδιο για πώληση των πάντων, που υποστηρίζει το κόμμα του, να απέφερε στη ΔΕΗ όσα θα εισπράξει από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Σκουρλέτη, «η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνει ισχυρή εταιρία στην νέα ανταγωνιστική αγορά που διαμορφώνεται, αρκεί να μην υπονομεύεται».

Διαφήμιση