Αρχική Πολιτισμός Ανακαλύπτοντας ξανά το ’21 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ανακαλύπτοντας ξανά το ’21 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

0
Διαφήμιση

Σε μια εποχή όπου όλα αναθεωρούνται και επανεξετάζονται ποια είναι η σχέση μας με την Ελληνική Επανάσταση; Πώς την αντιλαμβανόμαστε και πώς αφομοιώνουμε τις ιστορίες, τους θρύλους και τα γεγονότα της; Πώς συνδεόμαστε, νοηματικά και συναισθηματικά, με το 1821 και τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία;

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με αφετηρία την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, διοργανώνει μία σειρά από ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αγγίζοντας πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και διερευνώντας όχι μόνο την κληρονομιά της, αλλά, το κυριότερο, τη σχέση μας με αυτήν, διακόσια περίπου χρόνια μετά.

Ανήμερα της Εθνικής Εορτής, μια ξεχωριστή διάλεξη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Μάνο Στεφανίδη, θα εξερευνήσει την επιρροή της Επανάστασης του 1821 στην Τέχνη, τόσο στα έργα φιλελλήνων καλλιτεχνών όσο και στους Έλληνες δημιουργούς (Το 1821 στην τέχνη: Ήρωες για μιαν ώρα; // 25.3, 18.00-20.00).

Επίσης, οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν την Επανάσταση του 1821 μέσα από ένα εργαστήρι ποίησης, αφήγησης και τέχνης, όπου θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα (Η Ελληνική Ιστορία σαν παραμύθι // 25.3, 12.30-14.30).

Την ίδια μέρα, τα σχολικά και νεανικά συγκροτήματα Jungle Whisper, Bailemos και Emperor Tamarin του Schoolwave Festival, διασκευάζουν, δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους στη λαϊκή παράδοση, αλλά και στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, συνδέοντας μουσικά αλλά και νοηματικά το 1821 με το σήμερα.

Οι διασκευές, που θα ακουστούν για πρώτη φορά και έχουν υλοποιηθεί ειδικά για την ημέρα, καλούν τους νέους μουσικούς να αναζητήσουν μόνοι τους τους συλλογικούς δεσμούς μας με το ιστορικό και μουσικό παρελθόν μας. (Το Schoolwave συναντάει την παράδοση // 25.3, 20.30).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πληροφορίες για την πρόσβασή σας στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να βρείτε στο http://www.snfcc.org/visitors-center/planning-your-visit/?lang=el

Δραστηριότητες για ενήλικες

Το 1821 στην τέχνη: Ήρωες για μιαν ώρα;

Σάββατο 25/3, 18.00-20.00, ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Η συγκεκριμένη διάλεξη αποτελεί μια ουσιαστική ανάλυση για τη γενικότερη επιρροή της Επανάστασης του 1821 στην τέχνη, αλλά και στα έργα φιλελλήνων καλλιτεχνών ειδικότερα, όπως για παράδειγμα αυτά των Γάλλων ρομαντικών Eugène Delacroix και Théodore Gericault, ή αυτά των ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου.

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και στον τρόπο που σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί όπως ο λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης, Θεόφιλος, ή ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης αντιμετώπισαν την ηρωική αυτή εποχή στο έργο τους.

Εισηγητής: Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

To Schoolwave συναντάει την παράδοση

Σάββατο 25/3, 20.30, ΦΑΡΟΣ

Τα σχολικά και νεανικά συγκροτήματα Jungle Whisper, Bailemos και Emperor Tamarin διασκευάζουν, κατ’ ανάθεση του ΚΠΙΣΝ, δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους στη λαϊκή παράδοση, αλλά και στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, συνδέοντας μουσικά και νοηματικά το 1821 με το σήμερα.

Οι διασκευές, που θα ακουστούν για πρώτη φορά και έχουν υλοποιηθεί ειδικά για την ημέρα, καλούν τους νέους μουσικούς να αναζητήσουν μόνοι τους τούς συλλογικούς μας δεσμούς με το ιστορικό και

μουσικό παρελθόν μας.

Δραστηριότητες για παιδιά

Η Ελληνική Ιστορία σαν παραμύθι…

Σάββατο 25/3, 12.30-14.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

Ο αγώνας των Ελλήνων του 1821 και οι ιστορίες ανθρώπων της επανάστασης συνδέονται σ’ αυτό το εργαστήρι με την ποίηση, την αφήγηση και την τέχνη.

Έτσι, ποιήματα για θαρραλέους αγωνιστές και ηρωικές στιγμές της ιστορίας, αποτελούν την αφορμή για να δημιουργήσουμε εικόνες, να αποκρυπτογραφήσουμε τις λέξεις και να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες. Στο τέλος, όλα τα κομμάτια του παζλ συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αντωνία Βέλλιου, Αφηγήτρια, μουσειοπαιδαγωγός, Ιφιγένεια Κακριδώνη, Αφηγήτρια, μουσικοπαιδαγωγός

Αφορά ηλικίες 6-11 ετών

Διαφήμιση