Αρχική Υγεία - Διατροφή Αυξημένο κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ έχει οποίος χάνει… δόντια!

Αυξημένο κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ έχει οποίος χάνει… δόντια!

0
Διαφήμιση

Μια μελέτη σε ηλικιωμένους ανθρώπους ανακάλυψε ότι όσοι έχουν μείνει με λίγα δόντια στα γεράματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν άνοια, καθώς παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της καταστροφικής νευρολογικής πάθησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομογιούκι Οχάρα του Πανεπιστημίου Kyushu στην Ιαπωνία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας “Journal of the American Geriatrics Society”, παρακολούθησαν 1.566 ηλικιωμένους επί πέντε χρόνια.

Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών, διάστημα κατά το οποίο 180 άτομα ή το 11,5% εκδήλωσαν άνοια, κυρίως της νόσου του Alzheimer.

Όσοι άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς καθόλου δόντια, είχαν κατά μέσο όρο 63% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν άνοια, σε σχέση με όσους είχαν κρατήσει πάνω από 20 δόντια τους.

Ο κίνδυνος άνοιας ήταν αυξημένος κατά 81% για όσους είχαν μείνει με ένα έως εννέα δόντια και κατά 62% για όσους είχαν πια δέκα έως 19 δόντια. Εξίσου αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ για όσους είχαν χάσει πολλά δόντια τους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν την κλινική σημασία που έχει η οδοντιατρική φροντίδα και θεραπεία, ιδίως η διατήρηση των δοντιών, προκειμένου να μειωθεί ο μελλοντικός κίνδυνος άνοιας», δήλωσε ο Οχάρα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι η πράξη του μασήματος αυξάνει αίματος και τη ροή του οξυγόνου στο κεφάλι, κρατώντας τον εγκέφαλο υγιή.

Περίπου 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν άνοια με τον αριθμό των περιπτώσεων να αναμένεται να διπλασιάζεται σχεδόν κάθε είκοσι χρόνια.

Τα αίτια είναι άγνωστα, και δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Πέρυσι μια μελέτη από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Southampton διαπίστωσε ότι το τακτικό βούρτσισμα θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.

 

Πηγές: http://www.express.co.uk/life-style/health/776250/dementia-brushing-teeth-help-ward-off-condition http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/keeping-more-your-teeth-lessen-9986362 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649065/

Διαφήμιση