Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Βήματα για την αναγνώριση της σπουδαιότητας του Πάρκου Πρεσπών

Βήματα για την αναγνώριση της σπουδαιότητας του Πάρκου Πρεσπών

0
Διαφήμιση

“Η Συμφωνία για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών ξεκίνησε πριν δεκαεπτά χρόνια, με πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς”, υπενθύμισε ο Αν. ΥΠΕΝ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών.

“Παρά τις καθυστερήσεις, μπορούμε από εδώ κι εμπρός να προχωρήσουμε με γοργά βήματα και να αναγνωρίσουμε έμπρακτα την ιδιαίτερη σπουδαιότητα που έχει το Πάρκο Πρεσπών για τον άνθρωπο και τη φύση.

Εμπιστευόμαστε τη διακρατική συνεργασία στη διασυνοριακή Πρέσπα, εμπιστευόμαστε μια συνεργασία στη βάση των κατευθύνσεων για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία, τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν ως βασικό αντικείμενο τη διαχείριση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού, με στόχο τη βέλτιστη οικολογική κατάστασης του νερού.

Παράλληλα, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν στον έλεγχο και τη μείωση της ρύπανσης στην περιοχή, ώστε να προστατευθεί και να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα, η προστασία του εδάφους, να επιτευχθεί η συνετή χρήση των φυσικών πόρων, αλλά και να αποτραπεί η εκτροφή ξενικών ειδών, ζώων και φυτών.

Ο Αν. ΥΠΕΝ πρόσθεσε πως οι προκλήσεις από την κύρωση και την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι πολλές και αφορούν στην διαβίωση των πολιτών, στις συνθήκες του αγροτικού τομέα και παραγωγής, τον οικοτουρισμό και, κυρίως, τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την προστασία της περιοχής και με σχέσεις καλής γειτονίας, σε μια ευαίσθητη και σημαντική για την Ελλάδα περιοχή, όπως είναι τα Βαλκάνια.

Επιπλέον, η κύρωση της Συμφωνίας θα δώσει την δυνατότητα της ενίσχυσης και ανάπτυξης της εργασίας, αλλά και κοινών δράσεων και σε επιχειρηματικό και σε επίπεδο κοινωνικής οικονομίας και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Και, βέβαια, θα βοηθήσει στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, όσον αφορά στους κανόνες περιβάλλοντος, στις ρυθμίσεις και της πΓΔΜ και της Αλβανίας, κάτι που θα ωφελήσει την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης.

Συνεπώς, “η κύρωση της Συμφωνίας δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να λάβει πρωτοβουλίες και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, παρέχοντας ένα ακόμα εργαλείο, ώστε να μπορέσει να παρέμβει και να λειτουργήσει προς όφελος μιας δίκαιης ανάπτυξης”.

Εξάλλου, “η φιλοξενία της Γραμματείας στη χώρα μας, που είναι το όργανο τεχνικής υποστήριξης, για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας, μας δίνει επιπλέον πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να συνεκτιμήσουμε”, πρόσθεσε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Και κατέληξε: “Η μη κύρωση της Συμφωνίας για το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών θα ήταν αντιεπιστημονική και αντιπεριβαλλοντική επιλογή. Θα ανέστελλε τη συνεργασία, την προστασία και την ειρηνική συνύπαρξη στην διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών, η οποία φιλοξενεί τρεις λαούς, δύο λίμνες και ένα κοινό αίσθημα, που είναι η αγάπη για τον τόπο και το περιβάλλον.

Οι πολίτες και των τριών κρατών επιδιώκουν και επιβάλλουν τη συζήτηση για μια κοινή διαχείριση, για κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και για προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή”.

Διαβάστε ακόμα: Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων: Στη Βουλή το ν/σ για το Πάρκο Πρεσπών

Διαφήμιση