Αρχική Ανακύκλωση Τρίκαλα: Επεκτείνεται το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Τρίκαλα: Επεκτείνεται το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

0
Διαφήμιση

Σε 180 τρικαλινούς πολίτες επεκτείνεται η περιβαλλοντική δράση που υλοποιούν ο Δήμος Τρικκαίων και η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ), και αφορά πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.

Η δράση, είχε ξεκινήσει πριν δύο μήνες, με τη διάθεση 25 κάδων από την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας, σε ισάριθμα σχολεία.

Πλέον, οι 180 κάτοικοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στη δράση, θα παραλάβουν δωρεάν, όπως ανακοινώθηκε, έναν από τους 180 διαθέσιμους κάδους κομποστοποίησης για οικιακή χρήση.

Κυρίως το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαθέτουν κήπο ή ελεύθερο χώρο μέχρι 2 τ.μ. για την τοποθέτηση του κάδου.

Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση;

Πρόκειται για μέθοδο μείωσης 70-80% των οργανικών προϊόντων της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κλπ.).

Η μέθοδος βασίζεται σε ειδικούς κάδους (κομποστοποιητές), που εδράζονται στο φυσικό έδαφος και τοποθετούνται σε κατοικίες που διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χώρο για την τοποθέτησή του.

Στους κάδους αυτούς τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λίπασμα (κομπόστ), κατάλληλο για κάθε είδους καλλιέργεια (κήπο, γλάστρες κ.α.).

Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών και έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ποια υλικά κομποστοποιούνται;

Φλούδες και κοτσάνια ή υπολείμματα λαχανικών, χορταρικών και φρούτων (πχ. πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια κ.α.) που δεν έχουν μαγειρευτεί.

Φυτικά υπολείμματα, όπως κλαδέματα φυτών, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κλπ.

Οργανικά λιπάσματα, όπως κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.

Στάχτη (πχ. από τζάκι) (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)

Τσόφλια αυγών, κατά προτίμηση δρυμματισμένα (ασβέστιο)

Χαρτιά κουζίνας (πχ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες χάρτινες σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες αν είναι υγρό το μίγμα.

Πριονίδι (ιδίως για καλύτερο αερισμό του κομπόστ).

Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα, κατακάθι καφέ ή και φίλτρα καφέ.

Ποια τα οφέλη της κομποστοποίησης;

Με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ και επομένως προστατεύεται το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής όπου εφαρμόζεται.

Συγκεκριμένα, μια 4μελής οικογένεια που εφαρμόζει σωστά τη μέθοδο, μπορεί να μετατρέψει 450-650 κιλά οργανικών απορριμμάτων σε κομπόστ κάθε χρόνο (περίπου 30-35% της συνολικής ποσότητας απορριμμάτων που παράγει), που συνιστά σημαντική οικονομία από την αποκομμιδή απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το παραγόμενο κομπόστ βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του χώματος του κήπου ή των φυτών του νοικοκυριού, ενώ αποφεύγεται το κόστος αγοράς λιπάσματος για την εν λόγω χρήση.

Τέλος, μειώνοντας κάθε νοικοκυριό τα σκουπίδια του, συμβάλλει στην καλύτερη και φθηνότερη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο του, αλλά και στην αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, ενώ συμβάλει έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Πηγή: http://www.trikalapost.gr/archives/77401

Διαφήμιση