Αρχική Επιχειρείν Την Τετάρτη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη CETA – Διαδηλώσεις

Την Τετάρτη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη CETA – Διαδηλώσεις

0
Διαφήμιση

Για την υιοθέτηση ή μη της CETA, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η έντονη αντίθεση στη συμφωνία σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική εμπορική πολιτική των Βρυξελλών.

Αν υιοθετηθεί, ένα μεγάλο μέρος της CETA θα τεθεί σε προσωρινή ισχύ από τον Απρίλιο, μέχρις ότου επικυρωθεί από όλα τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια της ΕΕ, κάτι που θα πάρει χρόνια.

Η ψηφοφορία ακολουθεί την τρίωρη συζήτηση παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του προς εμάς», είχε προειδοποιήσει η Μάλμστρεμ στο τέλος Ιανουαρίου. «Δεν κάνουμε συμφωνία με τον διάβολο (…) Συνομιλούμε με τον Καναδά, μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου!», είχε τονίσει απευθυνόμενη στους αντίπαλους της συμφωνίας.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναμένεται να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία.

Βάσει της συμφωνίας θα καταργηθεί το 99% των δασμών, ενώ προάγεται επίσης η συνεργασία Καναδά- ΕΕ σε κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Τη CETA υποστηρίζει η πλειονότητα των ευρωβουλευτών, κυρίως αυτοί της δεξιάς, καθώς και οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές.

Η CETA «είναι η απάντηση της Ευρώπης και του Καναδά στην πολιτική του (Αμερικανού προέδρου) Ντόναλντ Τραμπ», «ένα μοντέλο για το μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία, τις κοινές αξίες και τα πρότυπα», δήλωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι Πράσινοι, η άκρα αριστερά, η άκρα δεξιά και κάποιοι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν διχαστεί αναφορικά με τη συμφωνία αυτή, με κάποιους ευρωβουλευτές τους να είναι αντίθετοι, αν και αποτελούν τη μειοψηφία. Ο πρόεδρος της ομάδας, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, έχει περιοριστεί να δηλώσει πως τάσσεται υπέρ της CETA, όμως προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί «προσωπική άποψη».

Οι Οικολόγοι είναι πιο κατηγορηματικοί και τάσσονται κατά της συμφωνίας, με τον Γάλλο ευρωβουλευτή Γιανίκ Ζαντό να τονίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία και την υγεία των Ευρωπαίων. Ο Ζαντό επέκρινε επίσης τα ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόλις εγκριθεί οριστικά η CETA.

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαλονίας, της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα δικαστήρια αυτά στο τέλος Οκτωβρίου, προκαλώντας μια μίνι διπλωματική κρίση με τον Καναδά. Τελικά όμως η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε μόνο λίγες ημέρες.

Ακόμη κι αν η σημερινή ψηφοφορία είναι θετική για τη CETA, κάτι που αμφισβητεί ο Ζαντό, «οπωσδήποτε θα συνεχιστεί η μάχη».

Στην πραγματικότητα η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από όλες τις χώρες της ΕΕ αναμένεται να είναι μακρά και αβέβαιη. Και αυτό θα επηρεάσει και τις άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συζητούν οι Βρυξέλλες.

Διαδηλώσεις

«Με τίνος το μέρος είστε, ευρωβουλευτές;», πολλές δεκάδες αντίπαλοι της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), για την υιοθέτηση της οποίας θα ψηφίσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδηλώνουν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου στο Στρασβούργο.

Οι διαδηλωτές, που είναι ντυμένοι με άσπρες φόρμες εργασίας και φορούν μάσκες στο πρόσωπο, σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, καθιστοί ή ξαπλωμένοι εμποδίζοντας την προσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν πείτε ναι στη CETA, ποδοπατείτε τον λαό», γράφει ένα πανό, ενώ σε άλλα είναι γραμμένα συνθήματα, όπως «Διάλυση της δημοκρατίας; Εκτός συζήτησης!», και «Όσο περισσότερο επιμένετε, τόσο περισσότερο θα αντιστεκόμαστε».

Λίγα μέτρα πιο μακριά η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth έχει τοποθετήσει έναν φουσκωτό Δούρειο Ίππο με αναρτημένο πάνω του ένα πανό που γράφει «Σταματήστε τη CETA».

Συχνά οι αντίπαλοί της αναφέρονται στη CETA ως τον Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ για να εισβάλουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακτιβιστές της Greenpeace πάνω σε φουσκωτές βάρκες κατά μήκος του ποταμού που περνά μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας την «τοξική» συμφωνία.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here