Αρχική Περιβάλλον Παραβάτες των περιβαλλοντικών νόμων για απόβλητα και αέρα 23 κράτη της Ε.Ε

Παραβάτες των περιβαλλοντικών νόμων για απόβλητα και αέρα 23 κράτη της Ε.Ε

0
Διαφήμιση

Συνολικά 23 από τα 28 κράτη μέλη βρέθηκαν να παραβαίνουν τα πρότυπα ποιότητας της ρύπανσης του αέρα, σύμφωνα με την Επιθεώρηση της Εφαρμογής Περιβαλλοντικών Νόμων της Κομισιόν, ένα νέο τρόπο για την παρακολούθηση και τη σύγκριση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Ε.Ε..

Σύμφωνα με την επιθεώρηση, η βελτιωμένη υγεία θα είναι το κύριο οικονομικό όφελος από την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων, καθώς η ρύπανση του αέρα προκάλεσε 520.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο το 2013.

«Η τοπική και άνιση εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων δεν βοηθά κανέναν», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλλα. «Η βελτίωση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων θα έχει οφέλη για τους πολίτες, τις δημόσιες διοικήσεις και την οικονομία», πρόσθεσε.

Η πλήρης εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε. μπορεί να εξοικονομήσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε δαπάνες για την υγεία και το περιβάλλον, αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ των μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης που προτείνει η Κομισιόν, περιλαμβάνεται η κατάργηση των περιβαλλοντικά επιζήμιων επιδοτήσεων για καύσιμα, καθώς και των φορολογικών πλεονεκτημάτων για εταιρικά οχήματα που χρησιμοποιούνται επίσης ιδιωτικά.

Εκτός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις στη διαχείριση των αποβλήτων, τη φύση και τη βιοποικιλότητα, το θόρυβο και την ποιότητα και τη διαχείριση του νερού.

Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Σλοβενία είναι οι καλύτερες στην ανακύκλωση στην Ε.Ε., ανακυκλώνοντας περίπου το 60% των αστικών αποβλήτων τους το 2014, ενώ η Σλοβακία και η Μάλτα είχαν ποσοστό μόλις 12%.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να εξοικονομούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αν εκτελούσαν σωστά τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς νόμους σε τομείς όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα απόβλητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η πλήρης συμμόρφωση με τις πολιτικές για τα απόβλητα ως το 2020 θα δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

 

Πηγές: http://www.wired-gov.net/wg/news.nsf/articles/Improving+the+implementation+of+European+environmental+policy+09022017132000?open http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-197_en.htm http://ec.europa.eu/news/2017/02/20170206_en.htm

 

Διαφήμιση