Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων: Στη Βουλή το ν/σ για το Πάρκο Πρεσπών

Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων: Στη Βουλή το ν/σ για το Πάρκο Πρεσπών

0
Διαφήμιση

Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας, Δημοκρατίας της Αλβανίας, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών».

Οι υγρότοποι των Πρεσπών συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λίγες περιοχές της Ευρώπης που συνδυάζουν  μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής, σε  περιορισμένη έκταση.

Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια, ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2000, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν κοινής Διακήρυξης των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων, μέσω της προώθησης της φιλικής συνεργασίας των τριών χωρών που μοιράζονται τις Πρέσπες.

Η υπό κύρωση Συμφωνία στοχεύει στη διακρατική συνεργασία, στο πλαίσιο του Πάρκου Πρεσπών, ώστε να προωθηθούν κοινές δράσεις που αφορούν τη διατήρηση και προστασία των μοναδικών οικολογικών αξιών της περιοχής, την παρεμπόδιση και ανατροπή των αιτιών της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων, τη διερεύνηση των κατάλληλων διαχειριστικών μεθόδων για την αειφόρο χρήση των υδάτων των λιμνών, με στόχο να γίνει και να παραμείνει το Πάρκο ένα πρότυπο του είδους του, καθώς και σημείο αναφοράς της ειρηνικής συνεργασίας των τριών χωρών.

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ενισχύει τις δυνατότητες εξασφάλισης οικονομικής υποστήριξης,  μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Ο ΑΝ. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, δήλωσε:

Η σημερινή κυβέρνηση, πιστή στις θέσεις της για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του εθνικού φυσικού πλούτου της χώρας,  κάνει ένα σημαντικό και συμβολικό βήμα για την προστασία των υγροτόπων και εισάγει προς ψήφιση την κύρωση της Συμφωνίας του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

Η προστασία και διατήρηση των υγροτόπων της χώρας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου μας. Η υλοποίηση των απαιτήσεων του ψηφίσματος που κατέθεσε η Ελλάδα στην COP12 της Σύμβασης Ramsar για τη διατήρηση των Μεσογειακών Υγροτόπων και υιοθετήθηκε από όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης,  είναι στοίχημα που αυτή η κυβέρνηση φροντίζει να κερδίσει.

Οι πολυάριθμοι υγρότοποι της Ελλάδας συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και διαδραματίζουν καίριο ρόλο ενάντια στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και οριοθέτηση όλων των υγροτόπων της χώρας, καθώς επίσης και η  απένταξη των 7 υγροτόπων διεθνούς σημασίας, από τη λίστα Montreux.

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε νομοθετικό, αλλά και σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί πολύτιμο απόθεμα και αναπτυξιακό πόρο της χώρας μας.

Διαφήμιση