Αρχική Καταστροφές Φουκουσίμα: Στο ζενίθ τα επίπεδα ακτινοβολίας μετά από έξι χρόνια!

Φουκουσίμα: Στο ζενίθ τα επίπεδα ακτινοβολίας μετά από έξι χρόνια!

0
Διαφήμιση

Η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), στην οποία ανήκει ο σταθμός, μέτρησε επίπεδα ακτινοβολίας 530 σιβέρτ ανά ώρα μέσα στον αντιδραστήρα νο.2. Ενδεικτικά, μόνο ένα σιβέρτ ανά ώρα μπορεί να προκαλέσει ασθένεια ακτινοβολίας.

Η προηγούμενη υψηλότερη μέτρηση στο ίδιο τμήμα του αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα ήταν μόλις 73 σιβέρτ ανά ώρα, η οποία όμως μπορεί να αποβεί θανάσιμη. Πέντε σιβέρτ έχουν ποσοστό θνησιμότητας 50% για άτομα που εκτίθενται σε αυτά τα επίπεδα για ένα μήνα, και τα 10 σιβέρτ είναι θανάσιμα μετά από λίγες εβδομάδες.

Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να καθαριστεί ο κατεστραμμένος πυρηνικός σταθμός, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διάστημα έως και 40 ετών.

Σύμφωνα με την Tepco, δεν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από τον αντιδραστήρα. Ωστόσο, η παρουσία υψηλής ακτινοβολίας περιπλέκει τις εργασίες καθαρισμού. Η εταιρεία σχεδιάζει να στείλει ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ στο δοχείο περιορισμού του αντιδραστήρα νο.2. Όμως το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να αντέχει μόνο 1.000 σιβέρτ ακτινοβολίας και έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει για λιγότερο από δύο ώρες.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Tepco, η ανάλυση εικόνων του αντιδραστήρα αποκάλυψε μία οπή διαμέτρου ενός μέτρου σε ένα από τα δοχεία πίεσης. Η οπή ίσως δημιουργήθηκε από λιωμένα πυρηνικά καύσιμα αφού το σύστημα ψύξης απέτυχε μετά το τσουνάμι.

Εξάλλου, τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα εκτίμηση κόστους, ύψους 178 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον παροπλισμό του σταθμού, τον καθαρισμό της περιοχής, την αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων, και την καταβολή αποζημιώσεων. Το υπέρογκο ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από την εκτίμηση του 2013.

 

 

Πηγές: http://www.sciencealert.com/radiation-levels-in-the-fukushima-reactor-have-started-unexpectedly-climbing http://www.smithsonianmag.com/smart-news/fukushima-reactor-shows-highest-radiation-level-initial-meltdown-180962050/

Διαφήμιση