Αρχική Επιστήμη Επώδυνη η ερωτική επαφή για μία στις 13 γυναίκες

Επώδυνη η ερωτική επαφή για μία στις 13 γυναίκες

0
Διαφήμιση

Περισσότερες από επτά στις 100 γυναίκες νιώθουν πόνο στη διάρκεια του σεξ, με συνέπεια να αναπτύσσουν σε πολλές περιπτώσεις φοβία γι’ αυτό, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 7.000 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, ηλικίας 16 έως 74 ετών, ανακάλυψαν ότι το 7,5% πονούσαν όταν έκαναν σεξ, με το ένα τέταρτο από αυτές να εκδηλώνουν πόνο κάθε φορά ή πολύ συχνά, επί περισσότερο από έξι μήνες και σε σημείο να τους δημιουργεί πρόβλημα.

Οι 50άρες και όσες μόλις είχαν πατήσει τα 60 τους χρόνια είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από τη δυσπαρευνία, όπως αποκαλείται η κατάσταση, ενώ η επόμενη ηλικιακή ομάδα με πολλά κρούσματα ήταν 16-24 ετών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Επιθεώρηση Μαιευτικής και Γυναικολογίας(BJOG), υπάρχουν θεραπείες για τη δυσπαρευνία, αλλά πολλές γυναίκες ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους με τον γιατρό τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο επώδυνο σεξ σχετιζόταν ισχυρά με άλλα σεξουαλική προβλήματα, όπως η ξηρότητα του κόλπου, το άγχος για το σεξ και η έλλειψη ικανοποίησης από αυτό.

Ωστόσο το επώδυνο σεξ μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς σωματικούς, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες και η αντιμετώπισή του μπορεί να είναι πολύπλοκη.

Αρκετές από τις πάσχουσες εθελόντριες δήλωσαν ότι πλέον απέφευγαν τις σεξουαλικές επαφές διότι φοβόντουσαν πολύ τον πόνο.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και το University College London (UCL).

Από τις γυναίκες που ανέφεραν ότι βασανίζονται συχνά από τη δυσπαρευνία, το ένα τρίτο είπαν πως δεν είναι ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή. Στον αντίποδα, απ’ όσες δεν ανέφεραν πόνο στο σεξ, μόλις η μία στις δέκα έκαναν την ίδια δήλωση.

Στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενδομητρίωση, ινομυώματα ή, ειδικά στις νεότερες γυναίκες, το ότι μόλις αρχίζουν την ερωτική τους ζωή και έτσι κάνουν ό,τι τους ζητά ο σύντροφός τους, ακόμα κι αν δεν διεγείρονται ιδιαίτερα από αυτό, λένε οι ειδικοί.

 

Πηγές: http://www.bbc.com/news/health-38729240, tanea, https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/jan/30/why-is-sex-painful-for-some-women-and-what-can-they-do http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/UK-survey-finds-around-1-in-13-women-report-pain-during-sex.aspx

Διαφήμιση