Αρχική Ενέργεια Εντός του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Εντός του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

0
Διαφήμιση

Μέσα στο 2018 θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του προέδρου και CEO του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μιχάλη Φιλίππου και του CEO του ομίλου του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη.

Στόχος, όπως επεσήμανε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας με άμεσα οφέλη για μείωση του κόστους της ενέργειας και διασφάλιση καλύτερων τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές αγορές (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης) και θα αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο της λεγόμενης υποχρεωτικής αγοράς. Στο Χρηματιστήριο θα ενταχθούν και τα συμβόλαια ΝΟΜΕ που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν το επόμενο διάστημα.

Στους στόχους του Χρηματιστηρίου όπως τόνισε ο κ. Φιλίππου περιλαμβάνεται “να απαλλαγούμε από ρυθμιστικούς μηχανισμούς που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν” αλλά και η αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος όπως είναι το έλλειμμα που επιβάρυνε προμηθευτές και καταναλωτές.

Οι δυο φορείς (ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστήριο) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενεργειακά και διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, θα φθάσουμε σε σημείο συμφωνίας ενώ τόνισε ότι “πίεση για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας”.

Η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ και επικεντρώνονται στον όγκο της δημοπρατούμενης ενέργειας.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αγορά λειτούργησε θετικά στην πρόσφατη προκήρυξη ΝΟΜΕ, συνέστησε να μην υπάρχει βιασύνη και τόνισε ότι ήδη η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει χρονικά σημεία ελέγχου της επίτευξης των στόχων απομείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here