Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Δεσμεύτηκαν εκπομπές άνθρακα από αποτεφρωτήρα απορριμμάτων για πρώτη φορά

Δεσμεύτηκαν εκπομπές άνθρακα από αποτεφρωτήρα απορριμμάτων για πρώτη φορά

0
Διαφήμιση

Η τεχνολογία, που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εγκαταστάσεις αποτεφρωτήρα απορριμάτων.

Το πρώτο πείραμα σύλληψης και αποθήκευσης εκπομπών από έναν αποτεφρωτήρα απορριμμάτων στο Όσλο στέφθηκε με επιτυχία. «Είχαμε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα», δήλωσε ο Όσκαρ Γκραφ, επικεφαλής της τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα για την εταιρεία Aker Solutions, η οποία διεξήγαγε τη δοκιμή για ένα χρόνο σε έναν αποτεφρωτήρα αποβλήτων στο Όσλο.

Ο αποτεφρωτήρας, ο οποίος παράγει ενέργεια για τη θέρμανση κτιρίων στη νορβηγική πρωτεύουσα, εκπέμπει περίπου 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ήτοι περίπου το 0,6% του συνόλου των εκπομπών της Νορβηγίας.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε μεγαλύτερη κλίμακα αναμένεται να είναι δαπανηρή.

«Τεχνικά, είναι δυνατό να οικοδομήσουμε μια μεγάλη μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε στο Reuters ο Τζόνι Στιούεν, τεχνικός διευθυντής του έργου.

Η νορβηγική κυβέρνηση εκτιμά ότι μια τέτοια μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα θα κοστίσει τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής και ταφής των αερίων στη Βόρεια Θάλασσα.

Αυτό ισοδυναμεί με κόστος πάνω από 100 ευρώ για την αποφυγή ενός τόνου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πολύ πάνω από τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, που κυμαίνονται στα 5,2 ευρώ.

Η λειτουργία της μονάδας σε μεγάλη κλίμακα θα ξεκινήσει το 2022, αν το εγκρίνει η κυβέρνηση. Εξάλλου, εταιρείες από τη Γερμανία και τη Σουηδία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία, δήλωσε ο Γκραφ.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 4.000 τέτοιες μεγάλες εγκαταστάσεις δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Πηγές: http://bellona.org/news/ccs/2016-01-carbon-capture-and-storage-comeback-must-focus-on-industrial-emissions-say-experts http://fusion.net/story/259162/how-to-make-burning-trash-even-better/ https://energyvulture.com/2016/05/10/oslo-pilots-ccs-system-at-waste-incineration-plant-to-slow-climate-change/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here