Αρχική Υγεία - Διατροφή Χορτοφαγία: Θα έσωζε 8.000.000 ζωές και θα μειώνε την υπερθέρμανση του πλανήτη

Χορτοφαγία: Θα έσωζε 8.000.000 ζωές και θα μειώνε την υπερθέρμανση του πλανήτη

0
Διαφήμιση

Μια παγκόσμια μετάβαση στη διατροφή που θα έχει ως βάση λιγότερο το κρέας και περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά θα μπορούσε να «σώσει» έως και 8 εκατομμύρια ζωές ως το 2050 και να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τα δύο τρίτα, αποτρέποντας καταστροφές κόστους 1.5 τρισ. δολαρίων.

Αυτό καταγράφει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύεται στο Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) και είναι η πρώτη που εκτιμάει τόσο τις επιπτώσεις στην υγεία και την αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τη -φυτικής προέλευσης -διατροφή για όλες τις σημαντικές περιοχές του κόσμου.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, οδηγεί σε μείωση της ενέργειας που απαιτεί η κτηνοτροφία, μειώνοντας εντέλει δραστικά το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα.

Στην πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκο Σπρίνγκμαν, οι ερευνητές εκτιμούν πως η αλλαγή προς χορτοφαγικές διατροφές, σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μπορούν να αποτρέψουν 5-8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ως το 2050.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση 6-10% της παγκόσμιας θνησιμότητας, αναφέρει σε άρθρο του ο Σπρίνγκμαν. Παράλληλα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων μπορούν να μειωθούν κατά περισσότερο από δύο τρίτα.

Συνολικά, αυτές οι διατροφικές αλλαγές θα έχουν αξία για την κοινωνία ύψους ενός έως και 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας μέχρι και το 10% του πιθανού παγκόσμιου ΑΕΠ το 2050, υποστηρίζει η έρευνα.

Ωστόσο, από τις 105 περιοχές του κόσμου που περιλαμβάνονται στη μελέτη, λιγότερες από μία στις τρεις είναι σε καλό δρόμο για την κάλυψη των διατροφικών συστάσεων του ΠΟΥ.

Ένας αυξημένος πληθυσμός, που ακολουθεί μία χειρότερη διατροφή, σημαίνει ότι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη διατροφή θα αντιστοιχούν στο 50% του «προϋπολογισμού των εκπομπών» για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα σενάρια διατροφών και ανέλυσαν τις επιπτώσεις σε περιβάλλον και υγεία.

Το πρώτο σενάριο αναφοράς έχει βάση τις τρέχουσες προβλέψεις διατροφής για το 2050, και το δεύτερο σενάριο ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες για ελάχιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, και όρια στην ποσότητα κόκκινου κρέατος, ζάχαρης, και συνολικών θερμίδων.

Τα δύο τελευταία σενάρια είναι χορτοφαγικά, ένα που συμπεριλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και ένα αποκλειστικά με προϊόντα φυτικής προέλευσης (βίγκαν).

Τα ευρήματα δείχνουν ότι με το δεύτερο σενάριο μπορούν να αποφευχθούν 5,1 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως ως το 2050, με το τρίτο 7,3 και με το τέταρτο 8,1 εκατομμύρια θάνατοι αντίστοιχα.

Περίπου οι μισοί θάνατοι αποφεύγονται χάρις στη λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και οι υπόλοιποι χάρις στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μαζί με τη μείωση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

 

 

Πηγές: http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/news/201603_Plant_based_diets http://www.ox.ac.uk/news/2016-03-22-veggie-based-diets-could-save-8-million-lives-2050-and-cut-global-warming

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here