Αρχική Πολιτισμός Τεχνητής νοημοσύνης λογισμικό ανακάλυψε τα σημεία καμπής του πολιτισμού του βρετανικού πολιτισμού

Τεχνητής νοημοσύνης λογισμικό ανακάλυψε τα σημεία καμπής του πολιτισμού του βρετανικού πολιτισμού

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα επιστημόνων της πληροφορικής ανέπτυξε ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση άρθρων από 120 βρετανικές εφημερίδες μεταξύ 1800 και 1950, δηλαδή μιας περιόδου 150 ετών και αποκάλυψε τα βασικά σημεία καμπής στο βρετανικό πολιτισμό.

Οι τάσεις και τα μοτίβα που εντοπίστηκαν μέσω της αυτόματης ανάλυσης 35 εκατομμυρίων άρθρων αφορούσαν από μεγάλης σημασίας γεγονότα μέχρι τις μικρές μεταβολές σε θέματα όπως οι διακρίσεις όσον αφορά στα φύλα με το πέρασμα των δεκαετιών.

Επίσης, στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκαν θέματα όπως η αποδοχή νέων τεχνολογιών, ακόμη και πολιτικών ιδεών, από τους επιστημόνων του University of Bristol που συνεργάστηκαν στενά με την εταιρεία findmypast, που ψηφιοποιεί ιστορικές εφημερίδες από την British Library, στο πλαίσιο του προγράμματος British Newspaper Archive.

Κύριος σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν μεγάλες ιστορικές και πολιτισμικές αλλαγές θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τα στατιστικά «ίχνη» που βρίσκονται στο συλλογικό υλικό των τοπικών εφημερίδων- πχ πόσες αναφορές υπάρχουν σε γυναίκες, πότε ο ηλεκτρισμός άρχισε να έχει περισσότερες αναφορές από τις ατμομηχανές κ.α.

Οι ερευνητές – η δουλειά των οποίων εντάσσεται στο πρόγραμμα ThinkBIG του πανεπιστημίου- συνέλεξαν έναν πολύ μεγάλο όγκο τοπικών εφημερίδων της Μ. Βρετανίας, περιλαμβανομένων γεωγραφικών και χρονικών δεδομένων που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες πηγές, όπως βιβλία.

Πάνω από 35 εκατομμύρια άρθρα και 28,6 δισεκατομμύρια λέξεις, από τις συλλογές εφημερίδων της British Library, που αντιπροσωπεύουν το 14% όλων των βρετανικών τοπικών μέσων από το 1800 ως το 1950, χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη.

«Η ερευνητική ομάδα έδειξε πως αλλαγές και φαινόμενα συνέχειας που εντοπίζονται στο περιεχόμενο εφημερίδων μπορεί να αντικατοπτρίζουν κουλτούρες, προκαταλήψεις όσον αφορά στην παρουσίαση θεμάτων ή αληθινά γεγονότα του πραγματικού κόσμου» είπε ο Νέλο Κριστιάνι καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η ανάλυση του περιεχομένου επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν συγκεκριμένα σημαντικά γεγονότα όπως πόλεμοι, επιδημίες κ.α. με μεγάλη ακρίβεια, ενώ η χρήση πιο εξελιγμένων τεχνικών επέτρεψε στους ερευνητές να πάνε παραπέρα, εντοπίζοντας αναφορές σε επώνυμες οντότητες, όπως άτομα, εταιρείες και τοποθεσίες.

Τον 19ο αιώνα ο Γκλάντστοουν είχε πολύ μεγαλύτερο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον από τον Ντισραέλι, μέχρι που τη δεκαετία του 1930 οι Φιλελεύθεροι αναφέρονταν περισσότερο από τους Συντηρητικούς. Επίσης, σε θέματα τεχνολογίας και οικονομίας, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σταδιακή παρακμή του ατμού και την άνοδο του ηλεκτρισμού, με κομβικό σημείο το 1898.

Τα τρένα ξεπέρασαν τα άλογα σε δημοτικότητα το 1902, και οι τέσσερις μεγαλύτεροι «πανικοί» συνέπεσαν με τις κινήσεις της αγοράς που συνδέονταν με τις τραπεζικές κρίσεις του 1826, του 1847, του 1857 και του 1866.

Επίσης οι ερευνητές έδειξαν, όσον αφορά στις κοινωνικές αλλαγές ότι άρχισαν να υπάρχουν περισσότερες αναφορές σε ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές τη δεκαετία του 1890, ενώ οι αναφορές σε πολιτικούς μειώθηκαν σταδιακά από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ακόμα, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες είχαν συστηματικά μεγαλύτερη παρουσία από τις γυναίκες κατά την περίοδο που μελετήθηκε, αλλά και ότι υπήρξε μια αργή άνοδος της παρουσίας των γυναικών μετά το 1900.

 

 

Πηγές:https://www.myscience.org.uk/news/2017/what_did_big_data_find_when_it_analysed_150_years_of_british_history-2017-bristol http://www.pnas.org/content/early/2017/01/03/1606380114.abstract

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here