Αρχική Καταστροφές Στα «λευκά» η χώρα

Στα «λευκά» η χώρα

0
Διαφήμιση

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζει να πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας που σήμερα ξύπνησε στα «λευκά». Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι τα χιόνια, το δριμύ ψύχος και ο ισχυρός παγετός.

Για σήμερα Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα και βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική: Προβλήματα στις μετακινήσεις

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού τα περισσότερα σχολεία στην Αττική είναι σήμερα κλειστά, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

Περιφ. Ο. Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το Σ.Ν Πεντέλης «414» χλμ, έως το ύψος της Λ. Διόνυσου.

Λ. Διονυσίου από το ύψος του γηπέδου «Διονύσου» έως την περιοχή Ανατολή.

Λ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς «REGENCY GAZINO MONT PARNES».

Περιφ. Λυκαβηττού από Γλύκωνος.

Aγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι Πεντέλη.

Αγίου  Μερκουρίου στην Βαρυμπόμπη , από το ύψος της ταβέρνας ‘’ΛΕΩΝΙΔΑΣ’’.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα.

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών στην Ε.Ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, από το 84ο χιλιόμετρο, έως 210ο χιλιόμετρο, στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρου – Σπάρτης και στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Κορίνθου – Πατρών από 84ο χιλιόμετρο, έως 159ο χιλιόμετρο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων θα πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στα εθνικά οδικά δίκτυα Τρίπολης – Καλαμάτας, Τρίπολης – Πύργου, Τρίπολης – Σπάρτης, Τρίπολης – Άργους και στο παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Λεβιδίου – Κανδήλας.

Ολικός παγετός στη βόρεια Ελλάδα

Με τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας και στη βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τον υδράργυρο να παραμένει κάτω από το μηδέν.

Στα «λευκά» ντύθηκε η Χαλκιδική, με τη χιονόπτωση κατά τόπους να είναι πυκνή, ενώ η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νομού διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Χιόνι έπεσε χθες το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη χωρίς όμως να το «στρώσει». Ο υδράργυρος το πρωί στη Θεσσαλονίκη «έδειξε» -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία του νομού, όπως, επίσης, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί το ΑΠΘ.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός είναι από χθες το βράδυ ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στη δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα το θερμόμετρο έδειξε -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Καστοριά -10 και στα Γρεβενά -9.

Στην Πτολεμαΐδα η θερμοκρασία διαμορφώνεται στους -13 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κοζάνης και της Φλώρινας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς και των Γρεβενών. Χωρίς προβλήματα κινούνται τα οχήματα στην Εγνατία Οδό.

Νέο κύμα χιονιά στη Θεσσαλία

Στα «λευκά» εξακολουθεί να βρίσκεται η πόλη της Λάρισας, καθώς υπήρξε ολονύχτια και πυκνή χιονόπτωση. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνι και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με δυσκολία. Ο δήμος Λάρισας έριχνε αλάτι όλο το βράδυ, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση δυσχεραίνει την κατάσταση.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα, Τρίτη, σε όλο το νομό. Κλειστοί παραμένουν αυτή την ώρα οι επαρχιακοί δρόμοι Ελάφου – Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, αλλά και Καλλιπεύκης, στα όρια με το νομό Πιερίας, του Δήμου Τεμπών.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους Aγιόκαμπου – Σκλήθρου, Καλαμακίου – Ελάφου, Δήμητρας – Ανατολής, Ολυμπιάδας – Καρυάς, Συκουρίου – Σπηλιάς.

Νέο κύμα χιονιά πλήττει και τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, με χιονόπτωση, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Στο νομό Τρικάλων το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και τους 20 πόντους, ενώ 30 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, κρατούν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, χωρίς προβλήματα.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο νομό Καρδίτσας, όπου 40 μηχανήματα της Π.Ε. διατηρούν ανοικτό το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και η κυκλοφορία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλειο Τσιάκο, διεξάγεται κανονικά.

Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά των Χανίων

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Χανίων, καθώς, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού, πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κλειστό παραμένει το ορεινό οδικό δίκτυο από Φουρνέ προς Ομαλό, από Περιβόλια έως και Θέρισο, από το οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλλικράτη, από Κεραμειά προς Μαλάξα και από Παναγιά, από Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.

Στον επαρχιακό δρόμο Πλάτανος – Σφηνάρι έπεσαν βράχια και στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ωστόσο συνιστάται η προσοχή των οδηγών.

Διαφήμιση