Αρχική Υγεία - Διατροφή Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γρίπης

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γρίπης

0
Διαφήμιση

«Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο  να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)» αναφέρει στη σημερινή του έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την έναρξη της περιόδου της γρίπης και την πρώτη δήλωση περιστατικού μέχρι και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί 15 βαριά περιστατικά γρίπης, εκ των οποίων τα 14 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο ασθενής που νοσηλεύτηκε σε κλινική νοσοκομείου  είναι ένας 50χρονος ο οποίος επίσης νόσησε μετά τη μόλυνσή του με Α(Η3Ν2). Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος από γρίπη – αφορούσε ηλικιωμένο άνδρα από τη Μακεδονία.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες  και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 69 έως 89 έτη. Και τα 14 κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα  7  από  τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν   από   τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Ανεμβολίαστοι στην πλειοψηφία τους

 Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ,  μόνο τo 20% των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Μάλιστα, τα 13 (ποσοστό 92,9%) από τα 14 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Ωστόσο, εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 3 ηλικιωμένοι.

  • Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν χαμηλή ή μέτρια δραστηριότητα της γρίπης, ενώ τρεις χώρες ανέφεραν υψηλή (Αλβανία, Ουκρανία, Φινλανδία).
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροH αλματώδης πρόοδος της Χημείας τον 20ό αιώνα
Επόμενο άρθροΤεράστιο παγόβουνο έτοιμο να αποκολληθεί από την Ανταρκτική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ