Αρχική Καινοτομία Πρότυπη εκτροφή πτηνών από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου

Πρότυπη εκτροφή πτηνών από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου

0
Διαφήμιση

Σημαντική επιτυχία των ερευνητών του εργαστηρίου υγείας των ζώων και ασφάλειας τροφίμων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Κατεύθυνση Ζωική παραγωγή του ΤΕΙ Ηπείρου, αποτελεί η δημοσίευση εργασίας τους, σε ένα από τα πλέον έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του τομέα της Αγροδιατροφής, το Plos One στις 3 Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην εργασία των ερευνητών για πρώτη φορά, αναπτύσσεται μία πιλοτική μέθοδος παραγωγής κρέατος πουλερικών με στόχο το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με αναλυτική περιγραφή των διαφοροποιήσεων αυτής της παραγωγής στον κύκλο ζωής του άνθρακα.

Σύμφωνα με την εργασία, αντικαταστάθηκε το σογιάλευρο και χρησιμοποιήθηκαν πρωτεϊνούχες πηγές Ελληνικής προέλευσης με παράλληλη χρήση μίγματος αιθέριων ελαίων επίσης Ελληνικής προέλευσης και ειδικών ενζύμων.

Στόχος της νέας μεθόδου, είναι η μείωση εκπομπής από τα πτηνά των αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της πεπτικότητας της τροφής, τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των αέριων σωματιδίων και βλαβερών αερίων στο μικροπεριβάλλον της εκτροφής, την αύξηση της ευζωίας των πτηνών, τη μείωση των παθογόνων μικροβίων του πεπτικού σωλήνα και του περιβάλλοντος της εκτροφής και την παραγωγή υγιεινότερων και ασφαλέστερων σφάγιων για τον καταναλωτή.

Η εργασία αυτή παρουσιάζει, ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής που διαφοροποιεί τον κλασικό τρόπο εκτροφής με έναν πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Ειδικότερα ο νέος τρόπος, μπορεί να πιστοποιηθεί και να κάνει διακριτό ως προς τις τελικές ιδιότητες του προϊόντος και την μεθοδολογία εκτροφής ένα τμήμα της Ελληνικής πτηνοτροφίας, ώστε να απευθυνθεί σε ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά καταναλωτές διεθνώς, αλλά και σε εκείνους που συνδέουν το προϊόν που αγοράζουν με φυσικές μεθόδους παραγωγής και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

Οι επιστημονικές συνεργασίες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και η πρωτοπόρα έρευνα που επιτελεί, αποτελούν υψηλούς δείκτες διάκρισης για το ακαδημαϊκό κύρος του ΤΕΙ Ηπείρου, την Ήπειρο και τη διεθνή προβολή του έργου του.

Το έργο Green Poultry και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στη Zootechnia, 2-5 Φεβρουαρίου του 2017 στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ως έργο εξαιρετικής σημασίας για τη διαφοροποίηση της Ελληνικής πτηνοτροφικής παραγωγής προς την ιδιαιτερότητα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here