Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Πρωτοποριακές καλλιέργειες στην Πηνεία: Βιολογικές φακές!

Πρωτοποριακές καλλιέργειες στην Πηνεία: Βιολογικές φακές!

0
Διαφήμιση

Πρωτοπορεί, ρισκάρει, πειραματίζεται και βρίσκει διέξοδο στην οικονομική κρίση, επενδύοντας σε πρωτότυπες καλλιέργειες που ευδοκιμούν στην Ελληνική γη.

Ο λόγος για το βιοκαλλιεργητή και πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λαγανά του δήμου Ήλιδας κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος καινοτομεί και είναι ίσως ο μοναδικός αυτή τη στιγμή στην περιοχή που πήρε το ρίσκο και καλλιεργεί… βιολογικές φακές!

Μία πρωτότυπη καλλιέργεια που δεν την συναντάς εύκολα στη χώρα μας, ο ίδιος ωστόσο το τόλμησε και φαίνεται ότι δικαιώνεται, αφού η πρώτη ‘απόπειρα’ απέδωσε καρπούς.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί η καλλιέργεια και παραγωγή σουσαμιού, η οποία και συνεχίζεται, με τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο να δοκιμάζει τις δυνάμεις του εν μέσω κρίσης, αναζητώντας διέξοδο σε άλλα προϊόντα.

Δεν επαναπαύεται

Ο ίδιος, με ‘βοηθό’ τον πατέρα του, ασχολείται με τις βιολογικές καλλιέργειες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι κάτι που το κάνει με μεράκι και αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν επαναπαύεται, επιλέγοντας να ασχοληθεί με μία άγνωστη καλλιέργεια για το ευρύ κοινό, αυτή της φακής.

«Η καλλιέργεια της φακής είναι σπάνια και εμείς πρωτοπορούμε αυτή τη στιγμή. Ξεκινήσαμε πέρυσι πρώτη χρονιά και σπείραμε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με τα στάρια. Βέβαια, για πρώτη φορά που καλλιεργήσαμε κάναμε λάθος στην χρονική περίοδο, γιατί η φακή υποφέρει από πολλές υγρασίες και τότε ήταν που έβγαιναν τα χορτάρια.

Για τη νέα χρονιά όμως, ξεκινάμε και σπέρνουμε τώρα, μέσα στον Ιανουάριο, για να αποφύγουμε τα ζιζάνια και πρέπει να πούμε ότι η παραγωγή μας διακρίνεται για την ποιότητά της».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος καλλιεργεί περίπου 50 στρέμματα φακής και η απόδοση είναι γύρω στα 150 κιλά το στρέμμα και σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται για μία δαπανηρή καλλιέργεια. Ήδη το προϊόν που παράγει βρίσκεται στη διαδικασία της πιστοποίησης και αναζητείται και ‘ονομασία’, καθώς υπάρχουν επαφές με καταστήματα βιολογικών προϊόντων για την πώληση.

«Η ουσία για εμάς είναι ότι τολμάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ‘Πατρίς’.

Και σουσάμι

Πέρα από την καλλιέργεια φακής όμως, ο κ. Αναγνωστόπουλος πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε και την καλλιέργεια του βιολογικού σουσαμιού. Μία καλλιέργεια που ευδοκιμούσε στην περιοχή πριν από 30-40 χρόνια.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια με προοπτική, αφού μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με πολλά παράγωγα τους σουσαμιού και σχεδιάζει στο επόμενο βήμα του να ασχοληθεί με το τανίχι.

«Η καλλιέργεια σουσαμιού έχει μέλλον και εγώ τη συστήνω, γιατί αποφέρει οφέλη για τον καλλιεργητή, αλλά και για τον καταναλωτή» είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν είναι μία ιδιαίτερα εύκολη καλλιέργεια, ωστόσο το τελικό προϊόν αποζημιώνει τον καλλιεργητή.

«Παράγουμε Ελληνικά, Ηλειακά και βιολογικά προϊόντα» σχολιάζει και παροτρύνει τους νέους αγρότες να πάρουν το ρίσκο στη δουλειά τους, να πειραματιστούν και να ασχοληθούν με καλλιέργειες που θα βοηθήσουν και τους ίδιους αλλά και την τοπική οικονομία.

Πηγή: patrisnews

Διαφήμιση