Αρχική Καταστροφές ΠΟΥ: Ένα τρισ. δολάρια και 6 εκατ ζωές το ετήσιο κόστος του...

ΠΟΥ: Ένα τρισ. δολάρια και 6 εκατ ζωές το ετήσιο κόστος του τσιγάρου – Το 2030 στα 8 εκ. οι νεκροί…

0
Διαφήμιση

Το κάπνισμα κοστίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (944,7 δισ. ευρώ) στην παγκόσμια οικονομία, και μέχρι το 2030 θα επιφέρει τον θάνατο σε 1/3 παραπάνω άτομα από ό,τι τώρα, σύμφωνα με μια έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το κόστος αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα παγκόσμια εισοδήματα από τους φόρους καπνού, τους οποίους ο ΠΟΥ υπολογίζει περίπου στα 269 δισεκατομμύρια δολάρια (254 δισ. ευρώ) για τα έτη 2013-2014.

Το οικονομικό κόστος αποδίδεται στην χαμένη παραγωγικότητα και στις δαπάνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που μαστίζουν τους καπνιστές.

«Ο αριθμός των σχετιζομένων με το κάπνισμα θανάτων που καταγράφεται κάθε χρόνο αναμένεται να αυξηθεί από τα 6 εκατομμύρια σήμερα σε σχεδόν 8 εκατομμύρια το 2030, με περισσότερο από το 80% να παρατηρείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», γράφουν.

Το περίπου 80% των καπνιστών ζουν σε αυτές τις χώρες και, μολονότι η συχνότητα του καπνίσματος μειώνεται αναλογικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό, ο απόλυτος αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως εξακολουθεί να αυξάνεται. Οι ειδικοί λένε ότι το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αποτρέψιμη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Ωστόσο, προσθέτουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν απλά και αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να μειώσουν τη χρήση προϊόντων καπνού και να σώσουν ζωές, όπως η πλήρης απαγόρευση τις διαφήμισης τσιγάρων, οι έντονες προειδοποιητικές επισημάνσεις στα πακέτα των τσιγάρων και οι δραστικές αυξήσεις στην τιμή τους.

«Ο φόβος των κυβερνήσεων ότι ο έλεγχος του καπνίσματος θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, δεν δικαιολογείται από τα υπάρχοντα στοιχεία», λένε. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: πρέπει να ληφθούν μέτρα – και άμεσα».

Την έκθεση, που αριθμεί 688 σελίδες, συνέταξαν περισσότεροι από 70 επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=zcnU-4TvN2c

 

Πηγές: https://consumer.healthday.com/public-health-information-30/health-cost-news-348/tobacco-use-costs-world-6-million-lives-1-trillion-annually-report-718564.html ΑΜΠΕ https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2017/01/10/smoking-costs-the-world-economy-1-trillion-per-year-world-health-organization-says/ http://www.health.com/news/tobacco-use-costs-world-6-million-lives-1-trillion-annually-report

Διαφήμιση