Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Οι ΗΠΑ κατέθεσαν 500 εκατ. $ στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα!

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν 500 εκατ. $ στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα!

0
Διαφήμιση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν 500 εκατομμύρια δολάρια (466,8 εκατ. ευρώ) στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, των Ηνωμένων Εθνών, για να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην πληρωμή για το Ταμείο λίγες μέρες προτού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση “απάτη” και έχει υποστηρίξει το τέλος της χρήσης χρημάτων των Αμερικανών φορολογούμενων για προγράμματα του ΟΗΕ που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 2014 οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα με 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,8 δισ. ευρώ), για να χρησιμοποιηθούν από φτωχά και ευάλωτα σε κλιματικές συνθήκες κράτη για προγράμματα που θα εισαγάγουν τεχνολογίες καθαρότερων πηγών ενέργειας και θα ενισχύσουν την αντίσταση των χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η χορήγηση των 500 εκατ. δολαρίων που ανακοινώθηκε χθες είναι η δεύτερη από τις ΗΠΑ, φέρνοντας το συνολικό ποσό που έχει δώσει έως τώρα σε 1 δις δολάρια (933,6 εκατ. ευρώ).

Το 2014 οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν στο Ταμείο να συνδράμουν με 10 δις δολάρια (933 δισ. ευρώ) συνολικά στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Δεν κρύβεται καμία “καταχθόνια επιθυμία ή πρόθεση” πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης των χρημάτων, εκ μέρους της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση τύπου.

“Δεν γίνεται με πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης ή να προσπαθήσουμε να τους επιβάλλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πώς θα αντιμετωπίσουν θέματα του κλίματος”, πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας, “Αυτή η επένδυση έχει σχεδιαστεί προ πολλού”.

Η πρώτη χορήγηση αμερικανικής υποστήριξης για το Ταμείο ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2016. Τα χρήματα που δόθηκαν προέρχονται από τις πιστώσεις του Ταμείου Οικονομικής Υποστήριξης του οικονομικού έτους 2016, όπως συνέβη και με την πρώτη χρηματοδότηση, είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα χρήματα είναι υπό τον έλεγχο του Ταμείου ενώ το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, είναι αυτό που θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθούν, είπε ο Κίρμπι. Ο Τραμπ μπορεί να αρνηθεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο ποσό.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτρικ Λέιχι χαιρέτησε την πληρωμή σε δήλωσή του, εξηγώντας ότι θα επιτρέψει στην Αμερική να “έχει μια θέση στο τραπέζι” μελλοντικών συζητήσεων για το κλίμα, θέση που εξέφρασε και ο υποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στις ακροάσεις για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αντιτίθενται στη χρηματοδότηση του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο ποτέ δεν το ενέκρινε και κατακρίνοντάς το ως σπατάλη αμερικανικών πόρων.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam χαιρέτησε την κίνηση, λέγοντας ότι αποτελεί αμελητέο ποσοστό του αμερικανικού προϋπολογισμού, σε σχέση με τις αμερικανικές επιδοτήσεις για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, http://mashable.com/2017/01/17/obama-500-million-green-climate-fund-trump/#2OgCadIEqmqD

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here